IKEA prodaje fabrike u Rusiji i otpušta zaposlene

Švedska kompanija IKEA saopštila je da će prodati fabrike, zatvoriti kancelarije i smanjiti radnu snagu od skoro 15.000 ljudi u Rusiji.
IKEA prodaje fabrike u Rusiji i otpušta zaposlene
Foto: Pixabay
To je najnoviji potez najvećeg svetskog brenda nameštaja nakon obustave poslovanja u Rusiji posle napada Moskve na Ukrajinu.
"Nažalost, okolnosti se nisu popravile, a razorni rat se nastavlja. Preduzeća i lanci snabdevanja širom sveta trpe veliki uticaj i ne vidimo da je moguće nastaviti sa radom u skorije vreme", navodi se u saopštenju Ingka grupa, koja je vlasnik svih IKEA prodavnica u Rusiji, prenosi Rojters.
Ingka, koja je takođe jedan od najvećih svetskih vlasnika tržnih centara, ipak ostavlja otvorenim svojih 14 tržnih centara u Rusiji, pod nazivom "Mega".
 
Švedski prodavac nameštaja je jedna od preko 1.000 zapadnih kompanija koje su smanjile operacije u Rusiji otkako je Moskva poslala trupe u Ukrajinu 24. februara.
 
IKEA je u martu privremeno zatvorila prodavnice i obustavila snabdevanje u Rusiji, ali je nastavila da plaća zaposlene i to će činiti do kraja avgusta.
 
Vlasnik brenda Inter IKEA, koji je takođe zadužen za snabdevanje, rekao je da će početi da traži nove vlasnike za svoje četiri fabrike i da će otpuštati osoblje, ali nije izneo više detalja. U Rusiji ima skoro 15.000 zaposlenih.
 
IKEA je otvorila svoju prvu prodavnicu u Rusiji 2000. godine, gde sada ima 17 prodavnica i 14 trgovačkih centara.
  • Tamni Vilajet

    16.06.2022 12:12
    @Marcco

    Ah znaci jos jedna fantasticna prilika za ruske domace fabrike???
    Stvarno se onda cudim da Severna Koreja nije Eldorado.
  • Marcco

    16.06.2022 11:07
    marcco122@yahoo.com
    Nije stvar u prodajnom lancu, već u kooperantima koji snabdevaju Ikeu, globalno! Mada, siguran sam da neto efekat nije bio u korist Rusije, tj. da je neuporedivo više uvezeno i prodavano u Rusiji a mnogo manje proizvedeno u Rusiji i prodavano globalno... Ispod crte, investirali su verovatno ogromne pare a sada će to da prodaju za sitne pare jer zbog sankcija i embarga zapadni investitori ne smeju da ulažu u Rusiju. Divno vreme za ruske, domaće investitore!
  • Monster

    16.06.2022 08:25
    Sad će Rusi napraviti njihovu IKEU i nazvati je: “ružno i tačka”

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.