Mićović: Cene goriva nerealno niske, moglo bi doći do nestašice

Cene goriva su nerealno niske, zbog čega bi moglo da dođe do nestašice, ocenio je Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.
Mićović: Cene goriva nerealno niske, moglo bi doći do nestašice
Foto: 021.rs
"To je u teoriji ekonomije poznato. Da je taj nerealni nivo cena trajao mesec ili dva, bilo bi izdrživljivo. Sada, posle ovoliko vremena, postoji realna opasnost da, ako se nešto ne promeni, takve cene utiču i na snabdevenost", rekao je Mićović za N1.

Istakao je da Srbija, ali i druge zemlje sveta moraju da redukuju svoju potrošnju goriva i naglasio da se to ne dešava ni u jednoj zemlji.

"Potrošnja u Srbiji je veća za 17 procenata nego u 2021, a cene koje sada plaćamo su nikad više. Moramo nešto da promenimo u razmišljanju i ponašanju, tim pre što i ove cene nisu realne i ne omogućavaju dugoročno - redovno snabdevanje tržišta", kazao je Mićović.
 
Podsetio je da već pet meseci sve države određuju maksimalne cene goriva i istakao da to "dosta dugo traje", kao i da te cene "ne prenose na pravi način udar koji sve zemlje trpe, ne samo Srbija".
 
"One su niže nego što bi realno trebalo da budu u ovom trenutku. U našem pravilniku, kao i u svim aktima kojima se regulišu cene, ne figuriše cena nafte nego cena referentnog dizela i referentnog benzina na tržištu Mediterana i te cene su neverovatno turbulentne i visoke, kakve nikada nisu bile do sada i trenutno se to odražava i na cene derivata nafte", rekao je Mićović.
 
Podsetimo, gorivo je, od petka, ponovo skuplje i to za tri dinara. Dizel sada košta 212 dinara po litru, dok je cena evro premijuma 201 dinar.
  • Čenejac

    29.06.2022 12:02
    Dakle jeftino
    Jedini način da prekine ova farsa sa cenama goriva je po mom mišljenju, svi ili bar velika većina ( jer imamo i ljude kojima ova cena goriva nije velika i spremni su i na veće ) prekine da ide na pumpe sipa gorivo itd... da se koriste javni prevoz alternativna sredstva i to bi tek izazvalo paniku, morale bi i cene i akcize dole, plaćamo gorivo kao zapadne zemlje sa daleko većim primanjima od naših!! Mada verujem posto poznajem mentalitet našeg naroda to je nemoguća misija ali morao sam napisati!!
  • Bg

    27.06.2022 14:18
    Nafta
    Neistina, barel nafte je 108 dolara, pre dva meseca bio je 140 dolara. I da, nafte ima u neogranicenim kolicinama.
  • NV

    27.06.2022 12:29
    Pa sta neka bude nestasice goriva.Toliko se voze atomoblima I ko mora I ko nemora da to nije normalno!!!Moglibiste malo svoje dupe I da prosetate pa necete morati u teretane da idete

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.