Dnevno osnuju i po 10 novih preduzeća: Čime se bave ruske firme u Srbiji?

Od početka rata u Ukrajini, oko 10.000 državljana Rusije doselilo se u Srbiju.
Dnevno osnuju i po 10 novih preduzeća: Čime se bave ruske firme u Srbiji?
Foto: Pixabay
Najčešće rade u IT sektoru i žive u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu. U tim mestima osnovano je gotovo 1.300 firmi, a procenjuje se da će ih u našoj zemlji biti sve više. Istovremeno, Rusi su postali i najčešći gosti u našim hotelima - gotovo dva i po puta ih je više nego ranije, piše RTS.
U poslednja četiri meseca svakog dana u Srbiji nikne čak 10 firmi čiji su vlasnici Rusi. Da izbegnu sankcije, velike firme utočište su našle u Beogradu. Za jednu od njih radi i Danil Safron. Beograd opisuje kao mešavinu Tel Aviva i Sankt Peterburga, sa dobrim uslovima života.
"Ovde sam od 8. marta, došao sam jer radim u jednoj IT kompaniji i naše mušterije sa Zapada su zabranile da radimo u Rusiji i moja firma je izabrala Srbiju da prebaci svoj biznis. Kada je reč o uslovima života, jako je udobno, ljudi su fini, klima je blaga, hrana dobra, nije skupo kao u Sankt Peterburgu. Ne, neću se vraćati u Rusiju, i verujem da ću ostati ovde duže vreme", priča Safron.
 
Ovih dana u Beograd će se preseliti još njegovih kolega, malo ih koči papirologija. Pomažu im specijalizovane agencije. Jedna takva koja posluje u Srbiji, a do koje je RTS došao prekoTelegram grupe u kojoj komunicira hiljade Rusa, otvara račun u banci za 50 evra, radnu dozvolu za 200, a firmu kao DOO za 350 evra - piše na njihovom sajtu. Za pomoć u otvaranju preduzetničke radnje naplaćuju 150 evra, i upravo je to najčešći oblik poslovanja koje Rusi biraju.
 
U periodu od 24.02. do 24.06. 2022. godine, registrovano je osnivanje 370 privrednih društava i 906 preduzetnika, čiji su osnivači iz Ruske Federacije. Top četiri pretežne delatnosti, koje je registrovao najveći broj ovih preduzetnika, su informisanje i komunikacije, inovacione delatnosti, obrazovanje i ostale uslužne delatnosti.
 
Uz našu zemlju, Turska, Egipat i Dubai, Rusima su među najatraktivnijim destinacijama za pozicioniranje posla.
 
Na ruku Rusima ide i uredba kojom je Vlada Srbije nedavno uvela podsticaje, odnosno ukinula doprinose i 70 odsto poreza na zaradu za novonastanjena lica, koje poslodavac zaposli na poslovima za koje nije lako naći kadrove na domaćem tržištu. Ta olakšica važi do kraja naredne godine, a uslov je da im je zarada veća od 300 hiljada dinara.
  • Дуле

    30.06.2022 23:11
    10 000 ДЕВУШКИ и МАФИЈАША.Прошетајте градом па се уверите.
    Погледајте како се бахато понашају.
  • B

    29.06.2022 20:06
    V
    Mi smo jedan narod slovenski pravoslavni..prevodioc skoro da ne treba..razumijemo se..Istorija identicna..il nas handre Turci il Anglosaksonci...prema tome dobro nam dosli ...BRACO NASA!!!
  • Dema Gogić

    29.06.2022 11:27
    @igor_t
    Stav je u redu, ali ko Vam kazao da "ruske" firme u Srbiji radi po posebnim zakonima i da njih tzv. "država" ne muza kao svih ostalih?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija