Cena prasića pala, a meso sve skuplje

Cena prasića pala je jer se smanjila potražnja, pa zbog toga nema ni otkupa i sada mogu da se kupe i za 280 dinara za kilogram, prenosi Agroklub.
Cena prasića pala, a meso sve skuplje
Foto: Pixabay

Sa druge strane, cene u mesarama nisu male i već tokom aprila bile su za 20 odsto skuplje nego u istom mesecu prošle godine.

Stočar Dejan Mijajlović iz okoline Rekovca kaže za Agroklub da je, sa trenutnom otkupnom cenom prasadi od 240 dinara u tom kraju, njegova stočarska proizvodnja je na nuli.
 
"Trenutno imamo oko 20 prasića. Cena je bila 350 do 400 dinara ali je sada pala na 240 dinara. Na žalost ništa drugo nije pojeftinilo, nego je čak i poskupelo", kaže Mijajlović. 
On je podsetio da je koncentrat sada 85 dinara za kilogram, a prošle godine je bio 40 dinara. Đubrivo je poskupelo tri puta, hemijska sredstva za zaštitu 15 odsto, dok se cene goriva menjaju svakog petka.
 
Mijajlović smatra da je cena prasadi pala jer nema tražnje, pre svega zbog uvoza mesa.
 
"Ja nemam nikakvu obezbeđenu prodaju već ako neko naleti da kupi, dobro je. Ni ranije nije bilo organizovanog otkupa. Uglavnom su kupovali nakupci i koliko oni ponude, to je to. Mi se ništa ne pitamo", kaže Mijajlović.
 
Podseća da je ranije postojala stočna pijaca gde su dolazili kupci sa raznih strana, ali da oni sada "idu po kućama i kupuju stoku".
 
Prema podacima Biltena STIPS, odnosno Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, koji je objavljen 28. juna, u klanicama na području nišavskog regiona došlo je do pada otkupne cene prasića od 16 do 25 kilograma težine na 280 dinara za kilogram, prenosi Nova ekonomija.
 
Pad je evidentan i u Novom Sadu, gde su se cene kretale od 310 do 350 i 380 dinara za kilogram.
  • Aleksandar

    29.09.2022 11:03
    Odgovor aci
    Prase košta 4750 od 15kg pojede 500kg kukuruza po 4000 dini koncetrata100kg po 85din za kg odnosno 8500din i dođeš do proste računice kad to prodaš ostanu ti poderane čizme puna avlija govana a ti izvoli drži pa ćeš videti jel 300 dinara malo ili puno ovo ti je gruba računica

  • Aca

    04.09.2022 11:10
    Sve poskupelo
    Svinje za klanje odoše na 300 din jer to realno. Treba uvoziti jeftinije da narod može da kupi meso jer svi bi hteli da se za dan obogate neznam samo ko diktira dizanjem cene svinja skroz je nerealno
  • Carine

    04.07.2022 12:58
    Carine
    Uvesti ponovo carine na EU proizvode, i to ce obnoviti i spasiti domacu proizvodnju, poljoprivredu i privredu. Nema vise razloga za ukinute carine za EU proizvode kada ni za 100 god Srbija nece uci u EU. Posto Srbija 10 puta vise uvozi iz EU nego sto im izvozi, carine mogu samo da koriste da pune budzet i spase domacu privredu. A sto se tice uskladjivanja sa EU nije problem, uskladicemo se onog dana kad udjemo u EU i tog dana cemo ukinuti carine. Za sada smo susedna drzava sa EU i kao takva moramo imati carine da bi odrzavali sopstvenu privredu i punili sopstveni budzet naplatom carine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija