Iz SAD upozoravaju da bi cena nafte mogla da poraste za 40 odsto

Globalna cena nafte mogla bi da poraste za 40 odsto na oko 140 dolara po barelu ako se ne usvoji cenovno ograničenje za rusku naftu i izuzeće od sankcija koje bi omogućilo isporuke ispod te cene.
Iz SAD upozoravaju da bi cena nafte mogla da poraste za 40 odsto
Foto: Pixabay

To je danas izjavio jedan visoki predstavnik američkog Ministarstva finansija.

Cilj je da se utvrdi cena na nivou koji pokriva rusku proizvodnu maržu kako bi Moskva bila podstaknuta da nastavi taj izvoz, ali koja bi bila nedovoljna da joj omogući da finansira rat protiv Ukrajine, rekao je neimenovani američki zvaničnik, prenosi Rojters.

To je jedno od pitanja na dnevnom redu sastanka između američke ministarke finansija Dženet Jelen i japanskog ministra finansija Šunićija Suzukija u Tokiju.
 
- Japanski zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog prenisko predložene granice cene, ali nisu u potpunosti odbacili potencijalni raspon limita od 40 do 60 dolara po barelu - rekao je predstavnik Ministarstva finansija SAD.
  • dijasporac

    12.07.2022 18:13
    Suluda metoda sem ako ne uvedu sankcije Kini, Indiji, Brazilu i ostalim zemljama koje uvoze rusku naftu bez Zapadnih uslova. Dakle, Rusi obustave prodaju nafte drzavama koje su im lupile sankcije odnosno hoce da kupe njihovu naftu po ceni koju oni kao kupci odrede a na svetskim berzama nafta nastavi da raste i dodje do tih 140$ po barelu. Rusi onda mogu Kinezima i ostalima da je prodaju po 70$ i da zarade 45$ po barelu.

    Jedini nacin je da ogranice cenu ruske nafte na nivo koji USA zeli je da se svim drugim zemljama koje kupuju rusku naftu uvedu sankcije ( akako da ih uvedu Kini?) ako je placaju iznad te cene ili da se otimaju tankeri sa ruskom naftom. Onda Rusi mogu da zavrnu slavine, obustave isporuku nafte i opet naguraju cenu do neba. Igra iscrpljivanja preko potrosackih cena odnosno ledja svih nas koji pokusavamo normalno da zivimo.

  • Baten

    12.07.2022 18:10
    Morbidno
    Nije amerika nastala samo od kriminalaca, ima tu i gorih.
    Uveli bi sankcije i limitirali cenu ruske nafte na 80 dolara, a svoju prodavali za 140. Očigledno računaju da su im sledbenici priglupi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.