Mali: Građani dnevno provere oko 8.000 fiskalnih računa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da kroz novi sistem fiskalizacije dnevno prođe između 10 i 11 miliona računa.
Mali: Građani dnevno provere oko 8.000 fiskalnih računa
Foto: 021.rs
Dodao je da građani skeniranjem QR koda mobilnim telefonom provere 7.000 do 8.000 fiskalnih računa.
Mali je rekao Tanjugu da su uvođenje elektronskog sistema fiskalizacije i elektronskih faktura dva najvažnija reformska koraka koje sprovodi ministarstvo ove i naredne godine, jer menjaju ničin na koji funkcioniše privredni sistem i pomažu u suzbijanju sive ekonomije.
"Od 1. maja imamo 142.000 privrednih društava koja su prijavila svoje lokacije, preko 220.000 lokacija, imamo preko 128.000 privrednih društava aktivnih na sistemu i negde oko 10 do 11 miliona računa dnevno koji prođu kroz novi sistem", naglasio je Mali.
 
Ocenio je da je u relativno kratkom vremenskom periodu sistem uspeo da zaživi što, kako kaže, potvrđuje činjenica da građni skeniraju oko 7.000 do 8.000 računa dnevno i time pomažu državi da se bori protiv sive ekonomije.
 
Ministar finansija je rekao da je Poreska uprava od 5. maja sprovela 6.300 terenskih kontrola i zatvorila 850 radnji na 15 dana zbog kršenja propisa.
 
"To je nekih dvadesetak odsto, što nije mali broj, ali nije ni toliko veliki. Hoću da kažem da je veliki broj privrednih društava prihvatio ovaj sistem fiskalizacije, ali će Poreska uprava na terenu biti efikasna, nećemo posustajati u terenskoj kontroli kako bi što veći broj subjekata ušao u ovaj sistem i kako bismo na kraju što više smanjili sivu ekonomiju", objasnio je Mali.
 
Naglašava da je među privrednim subjektima koji ne poštuju novu fiskalizaciju najveći broj privrednika koji ranije nisu imali obavezu da izdaju fiskalne račune, kao što su frizeri, teretane i sportski klubovi.
 
Najavio je da nas naredne godine očekuje uvođenje eOtpremica, što će omogućiti da se uvoz robe, promet među privrednicima i maloprodaja povežu u jedinstven sistem.
  • nema

    18.07.2022 13:50
    0,7%
    Dakle napravili smo silan trošak u budžetu, privredi ,..... da bi 0,7 % proverilo račune i to uglavnom da isproba kako kamera čita bar kod . Domaćinski nema šta .
  • bole

    18.07.2022 13:47
    Ti ljudi koji su proveravali QR kod su to uradili iz znatizelje a ne da bi pomogli poreskoj upravi....
  • Realista

    18.07.2022 12:59
    statistika
    Samo budala bi uvodila komplikovani sistem koji će koristiti manje od 1% korisnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.