Stručnjaci: Poskupljenje struje od 10 odsto nedovoljno da se EPS "izvuče", a diže inflaciju

Poskupljenje struje koje će se najverovatnije dogoditi na jesen neće biti dovoljno da se nadoknade svi troškovi proizvodnje EPS-a, smatraju stručnjaci.
Stručnjaci: Poskupljenje struje od 10 odsto nedovoljno da se EPS "izvuče", a diže inflaciju
Foto: Pixabay

Kako za Danas kaže ekonomista Ivan Nikolić, u indeksu potrošačkih cena kojim se meri inflacija, struja učestvuje sa 5,05 odsto.

"To znači da poskupljenje struje za domaćinstva od 10 odsto utiče na rast inflacije sa oko 0,5 odsto", objašnjava on za Danas.
To je direktan uticaj na inflaciju, a postoji i indirektan, prema njegovim rečima, kada se koristi prilika da se cene povećaju više nego što bi trebalo.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre dva dana da će "gledati da poskupljenje struje ne bude veće od deset odsto".
 
Najavu da će cena struje za građane biti povećana do 10 odsto nije iznenađenje za Željka Markovića, stručnjaka za energetiku iz konsultanske kuće Dilojt.
 
"To nije dovoljno da se nadoknade svi troškovi proizvodnje EPS-a, ali je jedan od ciljeva i socijalna politika. To se odnosi na domaćinstva, ali za privredu očekujem da će biti veće poskupljenje, videćemo koliko. Moja procena je da bi cena za privredu mogla biti povećana sa 75 evra po megavatsatu na oko 95 do 100 evra po megavatsatu", napominje Marković za Danas dodajući da bi to moglo smanjiti gubitke EPS-a u narednoj zimskoj sezoni.
 
Prema njegovim rečima, EPS već sprovodi neke mere da jeftinije prođe na zimu, i u junu je određenu količinu struje kupio unapred po nižim cenama nego što su već sada.
 
U izveštaju Fiskalnog saveta navodi se da bi poskupljenje struje za 15 do 20 odsto značilo veće prihode EPS-a za 350 do 400 miliona evra, što bi obezbedilo da ne bude gubitaka sledeće godine, s obzirom da je za 2022. već kasno.
 
U prošloj zimskoj sezoni EPS je već napravio gubitke od pola milijarde evra, najviše na razlici u ceni između one po kojoj je uvozio i po kojoj je prodavao struju.
 
U izveštaju Saveta se navodi da proizvodnja kilovatsata struje EPS košta 4,7 dinara, a stanovništvu ga prodaje za 3,6 dinara. Jedino što je držalo EPS u životu je prodaja struje privredi po oko 40 odsto višoj ceni, mada je i ona krajem prošle godine zamrznuta.
 
Prema zakonu, poskupljenje struje može nastupiti najranije mesec dana nakon što Agencija za energetiku da saglasnost EPS-u na povećanje cene.
 
Dakle pre jeseni poskupljenje se neće desiti, zaključak je sagovornika Danasa.
 
Koliko je povećanje cene struje i nije toliko važno, koliko da njega mora da prati transformacija ovog preduzeća, smatra Milorad Filipović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.
 
"Može poskupljenje da bude i manje od 10 odsto sve dok ima para. Ali na kraju to mora neko da plati. Pitanje je da li će to platiti potrošači struje kroz cenu, a svi smo potrošači ili država iz budžeta, a to znači poreski obveznici, pošto država svojih para nema. Ja mislim da je bolje povećanje cena u više koraka, ali tako da više uvažava troškove proizvodnje. Ali nikakvo povećanje cene neće spasiti EPS ako se ne transformiše u efikasno preduzeće koje stvara vrednost, a ne gubitke. To je kao šupalj lonac, koliko god vode da sipate ona će oteći. Tako i ako povećamo cene za 50 odsto, već sutra će EPS početi da stvara nove gubitke, ako se ne postavi stručno rukovodstvo i ne transformiše kompanija, a to nije posao od jednog dana", napominje Filipović za Danas, dodajući da je ta kompanija dugo zanemarivana, godinama nisu otkriveni novi kopovi, dešavale su se katastrofe...
Međutim, niska cena struje ima za posledicu ne samo gubitke EPS-a koje će eventualno pokriti poreski obveznici, već i utiče na strukturu potrošnje.
 
Marković ukazuje da već veliki broj ljudi koji se grejao na pelet, a koji je veoma poskupeo, planira da se greje na struju na zimu.
  • Zebra

    20.07.2022 22:08
    A kad će da odgovaraju ovi što sve što dohvate unište? Jedino logično objašnjenje je da je TENT potkopan i mašina zapaljena samo kako bi se ovo desilo. Poskupljenje, više trgovine, više para u džepovima pojedinaca.
  • Djekson

    20.07.2022 21:44
    Strucnjaci
    Eto Srbija ima Strucnjake na Kilo koji sve nesto Pametuju a na Poljima Vojvodine Rade Stranci beru Paradajz
  • C

    20.07.2022 18:53
    C
    Eps je drzava u drzavi i leglo lopovluka! Kradu svakog gradjanina i kada ih uhvatis u kradji opet su u pravu! Koje dobijo spor protiv te bagre ..?! Osnova za poskupljenje nema! E sada ako dozvolimo jos vecu pljacku...zasluzili smo kao i ovaj rezim stonas laze i krade!!! Mrsss

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.