Dogovor sa ratarima: Ekonomisti predviđaju poskupljenja, Brnabić kaže da su tajkunski stručnjaci

Zbog dogovora Vlade i poljoprivrednika moguće je poskupljenje ulja u maloprodaji za oko 30 odsto.
Dogovor sa ratarima: Ekonomisti predviđaju poskupljenja, Brnabić kaže da su tajkunski stručnjaci
Foto: 021.rs
Sporazum koji precizira da cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu stupiće na snagu 15. oktobra, a rast cena se očekuje od januara, piše Danas.

Ratari su, inače, insistirali da otkupna cena suncokreta bude 700 evra za tonu, ali su pristali da taj iznos bude 620 evra.

Ekspert za poljoprivredu Milan Prostran kaže za Danas da je do nekog kompromisa moralo da dođe, ali da nije sve transparentno.
 
"Stručnoj javnosti nije poznato šta je Vlada Srbije dogovorila sa proizvođačima ulja i ko bi trebalo da isplati novac ratarima za suncokret do 15. oktobra. Pretpostavljam da će to biti vlasnici fabrika ulja", objašnjava Prostran i dodaje da su proizvođači najverovatnije dobili garanciju da Vlada neće imati primedbe na povećanje cena. 
 
Takođe, smatra da su blokade organizovali imućniji poljoprivrednici dok oni sa najsitnijim posedima u njima nisu učestvovali zbog toga što ili nemaju mehanizaciju ili ako je imaju reč je o starim traktorima koji nisu u stanju da pređu veću kilometražu kako bi učestvovali u protestu.
 
Agroekonomista Vojislav Stanković smatra da je logično što su obe strane morale da odustanu od nekih svojih zahteva.
 
"Treba naglasiti da će postignuti dogovor dovesti do povećanja maloprodajnih cena ulja za oko 30 odsto. Do toga neće doći odmah, već posle Nove godine", ističe sagovornik Danasa.
 
Prema njegovim rečima, postoji mogućnost poskupljenja niza prehrambenih proizvoda, te bi Vlada trebalo nešto da učini kako bi se sprečio udar na potrošače.
 
"Jedan od načina za to je da nadležni donesu odluku o subvencionisanju cena đubriva i goriva. Drugi je da se formira savet za poljoprivredu pri Vladi koji bi pratio situaciju i predlagao adekvatna rešenja kako bi se izbegla masovna poskupljenja poljoprivrednih proizvoda u maloprodaji", zaključuje Stanković. 
 
S druge strane, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić negirala je tvrdnje pojedinih ekonomista da će dogovor sa poljoprivrednicima o većoj ceni suncokreta uticati na povećanje cene ulja u maloprodaji.
 
"To su analize stručnjaka iz tajkunskih medija. I ukoliko bude trebalo da se poveća maloprodajna cena ulja to neće biti zbog ovog dogovora", kazala je Brnabić za TV Prva.
 
Istakla da u budžetu ima novca da se te subvencije pokriju.
 
"Za sada ne planiramo podizanje cene suncokretovog ulja", rekla je Brnabić.
 
Ona je kazala da država nije ispunila sve zahteve poljoprivrednika, jer nikada to nije moguće u potunosti, ali je nađen kompromis.
Podsećanja radi, Vlada je postigla dogovor sa udruženjem Stig iz Požarevca i grupom građana Južni Banat.
 
Prema finalnom dogovoru koji je parafirala Vlada Srbije, konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra.
 
Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.
 
Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.
 
Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima. Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.
 
Nakon postignutog sporazuma više poljoprivrednika iz drugih udruženja javilo se da istakne da nisu zadovoljni dogovorom.
  • Pićuka

    20.08.2022 09:33
    Pa neka poskupi. Ja godišnje potrošim ulja u vrednosti jedne porodične pice. Mnogima je to skupo. Mnogima u zlatnom dobu kada je prosečna plata 74.000 din. ili nije. Tu je problem. Sve ima svoju cenu.
  • Điđa

    19.08.2022 20:18
    Kukate za cene hrane?!?!?! Nikad skuplje gorivo a nikad veće gužve?! Nikad skuplje piće a kafići puni?! Svi su morali da idu na more?! E pa sad će cvrčak malo da se češe.
  • Preferans

    19.08.2022 13:02
    Premijer
    Ma zapamtite ovo nasem premijeru !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.