Trgovci nekretninama zaradili 6,5 milijardi: Stanovi unapred rasprodati, ništa od pada cene kvadrata

Tržište nekretnina u Srbiji u poslednje tri godine beleži konstantan rast.
Trgovci nekretninama zaradili 6,5 milijardi: Stanovi unapred rasprodati, ništa od pada cene kvadrata
Foto: 021.rs
Kako pokazuju podaci bonitetne kuće "CompanyWall", sve firme i preduzetnici koji se bave ovim poslom su tokom prošle godine ostvarili ukupan prihod od 6,5 milijardi dinara, piše Biznis.rs.
Najveće prihode ostvario je CBS International iz Beograda, gotovo 973 miliona dinara. Na drugom mestu nalazi se CBRE sa 570 miliona dinara prihoda, dok je na trećem mestu novosadska kompanija NS-Group nekretnine, sa prihodom od 152 miliona.
Kako poručuju u NS-Group nekretnine za 021.rs, nakon fizičkih ograničenja na početku pandemije, posle maja 2020. godine, kupoprodaja je nastavila uzlaznom putanjom.
 
"Tržište ne stagnira i dalje se pojavljuje velika količina kupaca. Velika količina stranaca koji ulažu u Srbiju i sa kojima smo direktno u vezi kažu da u njihovim zemljama cena kvadrata i dalje skače, tako da se opet vraćamo na predviđanja i priče kao za vreme pandemije", navode u ovoj kompaniji.
 
Izvršni direktor agencije za nekretnine "City Expert" Miloš Mitić za Biznis.rs je naveo da je katastar, kao ključna institucija koja okuplja sve važne podatke za samo tržište nekretnina i poslovanje agencija, tokom pandemije postao digitalno pristupačniji.
 
"Do listova nepokretnosti koji su bitni za svaki kupoprodajni posao mogli ste da dođete digitalnim putem. Danas već kompletne podatke o kretanju na tržištu i analitiku možete pronaći u kvartalnim i godišnjim izveštajima katastra, tako da je on postao servis koji prati digitalne trendove", ističe on.
 
Kako piše Biznis.rs, znaci oporavka i ekspanzije tržišta nekretnina su trajali sve do marta ove godine kada je počeo rat u Ukrajini.
 
"Ovi znaci stagnacije su i dalje nedovoljni da bi cene krenule da padaju, tako da su još uvek na prilično visokom nivou. Ne može se reći da je tržište stalo, ali je inflacija koja je posledica ne samo rata u Ukrajini, nego i pandemije korona virusom, kao i stanje sa ključnim resursima u Evropi i svetu, ali i reakcije centralnih banaka i podizanja kamatnih stopa dovelo kreditne kupce u grč. Sa druge strane, inflacija je uticala i na to da nekretnine postanu dobar način za investiranje", dodao je Milioš Mitić za ovaj portal.
 
Kako iz NS Group Nekretnina kažu za 021.rs, zgrade koje su u izgradnji su sada unapred rasprodate i to do kraja 2023. godine.
 
"S obzirom na to da je cena zakupa znatno skočila i sada je u proseku veća i od rate kredita, kupci se mahom odlučuju na kupovinu putem stambenih kredita. Veća količina kupaca koji su kupili nekretnine u poslednjih nekoliko godina su ili bili podstanari ili prodali svoje nekretnine, ali i oni koji su štednjom došli do novca, i to je tip kupava koji se neće vraćati u prodaju nekretnina ukoliko ne mogu izvući više novca ili bar onoliko koliko su uložili", dodaju oni.
Objašnjavaju i da bi vremenom trebalo da dođe do ravne putanje po pitanju cene kvadrata, ali ne i do pada cena.
 
"Da bi cene kvadrata padale je potrebno da se na tržištu pojavi velika količina nekretnina u prodaji", zaključuju u NS-Group nekretnine.
  • Dzoni

    29.10.2022 20:27
    A euribor tek poceo da raste
  • Miki

    27.10.2022 19:40
    Bar 70% likova ne moze da dokaze poreklo novca kojim su kupili ( i posle prodali) nekretninu u poslednje 2-3 godine. Drzava to moze da resi lako, ako nije i sama umesana.
  • Si

    27.10.2022 15:57
    @Dejan
    "...vlast zbog sve većeg nezadovoljstva omladine i podstanara preduzima razne mere oporezivanja drugog, trećeg stana i cene će se prepoloviti..."

    Leo si scenario napravio, ali si zaboravio da funkcioneri i ljudi bliski vlasti imaju po tri, četiri, pet+... nekretnina I ZAŠTO BI ONI SAMI SEBE OPOREZOVALI DRASTIČNIM POREZIMA?! Tako da, nema šanse da se desi tako nešto!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.