Srbija ugovara gradnju fabrike baterija čiji je jedan od investitora i Rio Tinto

Slovački proizvođač baterija InoBat saopštio je da je potpisao memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije u vezi sa izgradnjom fabrike baterija za električna vozila ukupnog kaciteta 32 gigavata.
Srbija ugovara gradnju fabrike baterija čiji je jedan od investitora i Rio Tinto
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je objavila slovačka agencija TASR, pozivajući se na Rojters. 
 
Jedan od investitora u InoBat je rudarska grupa Rio Tinto.

"Našom investicijom u InoBat, nadamo se da ćemo doprineti da se određena količina baterija proizvodi u Srbiji", rekla je direktorka sektora za proizvodnju materijala za baterije u kompaniji Rio Tinto, Marni Finlajson.

Fabrika bi, kako se navodi, trebalo da bude otvorena 2025. godine sa početnim kapacitetom od četiri gigavata. Vlada Srbije je odobrila obezbeđivanje finansiranja do 419 miliona evra, uključujući grantove i poreske olakšice, za podršku projektu, saopštio je InoBat.
 
Iako dogovor još nije konačan, izvor upoznat sa tim pitanjem rekao je da je blizu realizacije.
 
"Posebno je značajna korist koju će, uzimajući u obzir širu perspektivu, doneti sektor za proizvodnju materijala za baterije, kao i uvidi u buduće tehnologije za razvoj baterija. Projekat ‘Jadar’ nalazi se na pragu evropskog tržišta električnih vozila. Imajući u vidu da ‘Jadar’ ima potencijal da proizvodi litijum dovoljan za oko milion baterija za električna vozila godišnje u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, verujemo da će ‘Jadar’ biti ključni dobavljač baterija za evropsko tržište. Našom investicijom u InoBat, nadamo se da ćemo doprineti da se određena količina baterija proizvodi u Srbiji", rekla je Marni Finlajson, prenosi Bizlife.
 
Marjan Boček, izvršni direktor kompanije InoBat Auto izjavio je da se InoBat iskreno raduje unapređenju partnerstva sa Rio Tintom.
 
"Rame uz rame sa kompanijom Rio Tinto, nastavićemo dalji razvoj naših proizvodnih kapaciteta i blisko ćemo sarađivati na razvoju ekosistema za baterije, u čijem centru će biti zajednički napori za opštu dekarbonizaciju", kazao je Boček.
 
InoBat je već najavio da želi da izgradi jednu fabriku u zapadnoj i jednu u istočnoj Evropi. Slovačka kompnija je prošlog meseca potpisala i memorandum o razumevanju sa španskom vladom o izgradnji fabrike baterija za električne automobile u španskom gradu Valjadolidu. Međutim, memorandum nije konačan dogovor i druge lokacije su u igri, uključujući Veliku Britaniju.
 
Kompanija je specijalizovana za istraživanje, razvoj, proizvodnju i isporuku inovativnih baterija najvišeg kvaliteta za električna vozila. Baterije se dizajniraju po specijalnim zahtevima kupaca iz automobilske industrije, industrije komercijalnih vozila, moto-sporta i avio-industrije, prenosi Bizlife.
  • Zaga

    15.11.2022 10:31
    Mala vrata
    Pošto nisu uspeli da ostvare svij plan sad idu na to da otvore fabfiku baterija . Za baterije treba litijum a litijuma ima u Jadru , odatle je bliže da se transportuje nego da dovlače odnekud tamo . I opet smo na istom . Rio Tinto neće odustati tako lako , a i onaj ko im je dozvolio tako nešto ne može sad da odustane jer su podelili pare između sebe . Narod ko pita , tretireju nas kao buđ koju treba trajno ukloniti odatle , ne samo odatle nego iz cele Srbije . Eee moj narode .
  • Sremac

    15.11.2022 08:11
    Rasprodajte Srbiju a pare i ljude ulozite i dovedite u Vojvodinu.
  • Mile

    15.11.2022 06:13
    U proizvodnju litijumskih baterija smo malo okasnili...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.