Mali: U budžetu imamo dovoljno novca za povećanja plata i penzija, ne odustajemo od investicija

Budžet za narednu gorinu je uravnotežen i vodili smo računa da ne odustajemo od osnovnih principa koji se odnose na povećanje životnog standarda građana, izjavio je danas ministar Siniša Mali.
Mali: U budžetu imamo dovoljno novca za povećanja plata i penzija, ne odustajemo od investicija
Foto: 021.rs
Mali je rekao da u budžetu ima dovoljno novca za povećanja plata i penzija i istakao da se ne odustaje "od svih investicija u koje smo krenuli", a naveo je da je za kapitalne investicije opredeljno 6,8 odsto bruto domaćeg proizvoda.
"Od 1. januara idemo na povećanje minimalne cene rada za 14,3 odsto i ona će biti veća od 40.000 dinara, što će dodatno podići nivo prosečnih plata. Narednog decembra prosečna zarada biće 820 evra, a do kraja mandata ove vlade dostići će 1000 evra, a prosečna penzija biće između 420 i 430 evra", kazao je Mali, dodavši da će u januaru plate u javnom sektoru biti uvećane za 12,5, a za vojsku 25 odsto.
Mali je naveo da je u budžetu za narednu godinu veoma važna stavka energetika i precizirao da je planiran deficit od 3,3 odsto, od čega se 1,4 procenta odnosi na energetiku.
 
"Trudimo se da obezbedimo dovoljno gasa i struje, a koliko ćemo u tome biti uspešni ne mogu da vam kažem, jer se stravi menjaju iz dana u dan iz sata u sat", rekao je Mali i naglasio da je izuzetno važno što danas imamo puno skladište gasa u Banatskom Dvoru.
 
Mali je istakao da ćemo i ove godine imati rekordan iznos stranih direktnih investicija, koje će biti veće od četiri milijarde evra, a najavio je velika ulaganja u energetski sektor, sa željom da do 2050. budemo potpuno nezavisni od uglja.
 
Govoreći o rastu kamatnih stopa, Mali je kazao da je pitanje koliko država može tereta na sebe da preuzme i ukazao da do rasta kamata dolazi zbog sve čvršće monetarne politike koja se sporvodi u svim zemljama sveta.
 
"Mi kroz rast plata i penzija pokušavamo da učinomo životni standard građana takvim da mogu da se nekako izbore sa tim troškovima", rekao je Mali.
  • Zarobljenik

    08.12.2022 13:06
    Samo pljackanje sirotinje
    Pa mene ste opteretili sa preko 2 000 000 zbog katastarskog dohodka od 63 dinara i ukinuli mi zdtavstveno osiguranje ( ovo je zadesilo skoro sve na selu) a tim dugovanjima pokrivaju svoj budzet_nadaju se naplati sa njihovim izvrsiteljima ????!!!??
  • Dusan

    08.12.2022 12:55
    Vrati oteto
    Kad ima para sto ne ukinete ,penale, kojima ste kaznili sirote penzionere ,vec te pare delite medjusobno jer imate nekakva primanja za nerad u nekakvim odborima _sramno
  • Stohadin

    04.12.2022 07:24
    Novci
    Naravno da ima parica.....
    Bio MMF i stigao kredit koji će se vraćati uskoro....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.