Marković: Transformacija EPS-a otvara vrata privatizaciji, za sada takva odluka nije doneta

Transformacija Elektroprivrede Srbije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, osim što bi doprinela podizanju efikasnosti poslovanja, otvara vrata privatizaciji i traženju strateškog partnera.
 Marković: Transformacija EPS-a otvara vrata privatizaciji, za sada takva odluka nije doneta
Foto: Pixabay
Da li će se to realizovati zavisi od države, za sada takva odluka nije doneta, rekao je danas lider za sektor energetike i resursa u konsultantskoj kući Dilojt Srbija Željko Marković.
On je za Betu rekao da je to nastavak procesa reorganizacije iz 2014. godine, kada je započeta liberalizacija tržišta električne energije i od kada domaćinstva i mali potrošači, koji troše do 30.000 kilovatsati (KWh) godišnje, mogu da biraju snabdevača električnom energijom.
"Država je tada EPS-u dodelila ulogu garantovanog snabdevača električnom energijom domaćinstava i malih potrošača, što ne znači da oni ne mogu da izaberu drugog, povoljnijeg, ali do sada niko nije ponudio nižu cenu električne energije, pa su oni nastavili da se snabdevaju kod te kompanije", rekao je Marković.
 
Nadzorni odbor EPS-a usvojio je 9. decembra predlog odluke o promeni statusne forme iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, pozivajući se na zaključak Vlade Srbije iz 27. novembra 2014. godine o transformaciji tog preduzeća i sada se čeka njena odluka.
 
Nadzorni odbor se pri donošenju odluke o transformaciji EPS-a u akcionarsko društvo pozvao i na Zakon o pravu na besplatne akcije, ali i na Strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu države 2021-2027. godine.
 
Osnovni kapital EPS-a, čiji je osnivač Vlada Srbije od 365,1 milijarde dinara trebalo bi da postane akcionarski sa Republikom Srbijom kao jedinim akcionarom, a preduzeće postaje zatvoreno akcionarsko društvo.
 
Rezultati promene pravne forme, prema obrazloženju, trebalo bi da budu "postizanje maksimalne efikasnosti poslovanja, uspostavljanje efikasnog sistema upravljanja i vodjenja poslova, racionalnije korišćenje kadrovskog potencijala i povoljniji uslovi za efikasnije otvaranje i razvoj tržišta".
 
Marković je rekao da transformacijom EPS-a u akcionarsko društvo proizvodnja i snabdevanje električnom energijom više nisu komunalne delatnosti.
 
"Privatizacija EPS-a je stvar političke odluke. Za sada EPS ostaje zatvoreno akcionarsko društvo, što znači 100 odsto u državnom vlasništvu, kao i energetski sistemi u velikom broju zemalja u svetu", rekao je Marković.
 
Dodao je da veća efikasnost poslovanja i korišćenja kadrovskog potencijala nije jedini razlog za transformaciju i da je tome moglo da se stremi i u formi poslovanja EPS-a, kao javnog preduzeća.
 
Marković je rekao da bi se u ovom trenutku privatizacija teško realizovala čak i da se donese takva odluka jer EPS najveći deo proizvodnje ostvaruje upotrebom uglja, koji tokom zelene tranzicije treba da se izbaci iz upotrebe, pa je teško očekivati da će se pojaviti zainteresovani kupac za tu kompaniju.
 
U ovom trenutku, kako je rekao, ako bi se donela odluka o privatizaciji, EPS bi možda mogao da potraži manjinskog akcionara koji bi obezbedio deo potrebnih ulaganja u proširenje i modernizaciju kompanije.
 
Prema njegovim rečima postoji mogućnost i da se, ako bi Vlada Srbije donela odluku o privatizaciji, EPS pretvori u otvoreno akcionarsko društvo i deo akcija listira na berzi kako bi došao do novca za investicije.
 
Dodao je da je ista transformacija javnih preduzeća u akcionarska društva, pre nekoliko godina, obavljena i u Elektromereži Srbije i Elektrodistribuciji, ali su do danas ostala zatvorena akcionarska društva.
 
"EPS je važan resurs i mislim da bi trebalo da ostane u većinskom državnom vlasništvu. Ako se donese odluka da postane zatvoreno akcionarsko društvo akcionari neće moći da postanu ni radnici i biši zaposleni koji su se opredelili da ne uzimaju akcije drugih kompanija, već čekaju privatizaciju EPS-a", rekao je Marković.
  • Novosadjanin

    14.12.2022 07:48
    Uzas
    Pa kako i ne bi propadala kada je guraju u propast. Direktori pootvarali gomilu cerki firmi koje rade umesto EPSa. Politika! Cista kradja i lopovluk . Sto je najgore, sve je javno i niko nista ne preduzima. Stotine hiljada eura bakra se krade javno skoro svaki dan! Tuga i neljudskost!
  • Posmatrac

    14.12.2022 00:20
    Ili da se organizujemo, ili da menjamo drzavljanstvo. Jer od Srbije ostati nece nista.
  • Nebojsa

    13.12.2022 23:19
    Pljacka nad pljackama
    Pisao sam o planu da se EPS proceni na 4 a onda je usledila intervencjja s vrha drzave da se spusti na 3 milijarde evra vrednost EPS. Sve ovo je nalisano davno da se narod upozna sa planiranom pljackom. I KPMG je to uradio.
    UMANJENA JE VREDNOST EPS 5 PUTA.
    Fiktivno zaduzivanje EPS od milijardu evra je uradjeno da bi "strateaki partner" dosao dzabe do EPS.
    I onda ide fora STRATESKI PARTNER tj prevedeno receno PRODAJA U BESCENJE.
    OSNOVNI KAPITAL EPS JE SVEDEN NA SRAMNIH 3 MILIJARDE EVRA SA CELIH 15 MILIJARDI EVRA. Gradjanima AKO SE NE POBUNE ce podeliti akcije i to je nekih 15% odnosno 450 miliona evra. U najboljem slucaju 100 evra.
    Tih 100 evra vraticete u najvise 3 do 6 racuna koji ce potom uslediti kroz vecu cenu struje.
    Ovo se zove unistenje STUBOVA DRZAVE TRAJNO.
    A vi botovi lupajte.minuse olosi nepismeni, ulizicko podanicki koji time unistavate zivote i buducnost dece, unuka, praunuka zarad sadasnjeg vaseg JADNOG, MALOG I BEDNOG MATERIJALNOG INTERESA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.