Kako ekonomska kriza utiče na životni standard: Povećava siromaštvo, prava radnika zapostavljena

Rat u Ukrajini i ekonomska i energetska kriza u Evropi povećali su troškove i smanjili standard građana Srbije, rekla je sekretarka Fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković.
Kako ekonomska kriza utiče na životni standard: Povećava siromaštvo, prava radnika zapostavljena
Foto: Pixabay
Kriza je posebno uticala na najugroženije, što može povećati i siromaštvo, a dodala je i da će se kriza odraziti i na privredni rast, pa će, prema prognozi Svetske banke, naredne godine u Srbiji biti 2,3 odsto.
 
Dodala je da je zbog toga neophodno dobro targetirati mere socijalne pomoći, kako najugroženiji "ne bi ostali ispod radara".
Istakla je da je potrebno da se što pre usvoji Strategija socijalne zaštite koja se čeka od 2017. godine, novi Zakon o socijalnoj zaštiti, ali je neophodna i hitna analiza primene Zakona o socijalnoj karti, već u prvoj godini primene.
Objasnila je i da je prognoza Evropske komisije da će nezaposlenost padati - što je dobra vest, ali ostaje pitanje kakav je kvalitet poslova u Srbiji, da li se poštuju standardi dostojanstvenog rada, postoji li socijalni dijalog i kakva je uloga sindikata u donošenju odluka.
 
Najveći broj pritužbi odnosi se, kako je rekla, na diskriminaciju na radu osetljivih grupa koji su i onako u teškom položaju. Uključivanje Roma na tržište rada ostaje, prema njenim rečima, dugoročan, ali i hitan zadatak.
 
"U 2023. godini glavne teme za nas će biti položaj mladih na tržištu rada, tražićemo da se prestane sa fragmentacijom radnog zakonodavstva i da se najveća pažnja usmeri na donošenje novog Zakona o radu", rekla je Vučković.
 
Dodala je da što pre treba da se donesu podzakonska akta za Zakon o rodnoj ravnopravnosti, Zakon o socijalnom preduzetništvu, novi Zakon o zaštiti na radu i da Vlada poveća učešće predstavnika civilnog društva u radnim grupama za izradu strategija i nacrta zakona, a u fokusu će biti i položaj stranih radnika. 
 
Bojan Urdarević sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu, predstavljajući godišnji izveštaj o radnim pravima u Srbiji za 2022. godinu, rekao je da je stopa zaposlenosti mladih do 24 godine znatno niža nego prošle godine.
 
"Zbog novih tehnologija mladi, umesto klasičnih načina rada, nalaze nove, pa bi država morala da nađe rešenje za taj društveni problem koji se reperkutuje na odlazak iz zemlje", rekao je Urdarević.
 
Predsednica sindikata UGS "Nezavisnost" Čedanaka Andrić rekla je da su pritužbe zbog kršenja sindikalnih sloboda i prava u porastu i u privatnom i u javnom sektoru.
 
Ona je rekla da su pojedini zakoni pred izbore doneti samo da bi ministri popravili imidž, a da su sindikati uspeli da, zbog primedbi, spreče usvajanje nacrta zakona o sezoncima.
Istakla je da se "bočnim" zakonima umanjuju radna prava i da su sindikalni lideri izloženi šikaniranju, a kao primer navela sindikalne vodje u Republičkom geodetskom zavodu koji su zbog aktivnosti suspendovani i vode sudski spor.
 
Takav stav Vlade Srbije prema sindikatima, prema njenim rečima, povećava pravnu nesigurnost i obeshrabruje radnike da zatraže zaštitu radnih prava i "ne čudi da su se radnici okrenuli vaninstitucionalnim metodama borbe i obraćanju predsedniku Srbije za pomoć iako nije nadležan za sve probleme".
  • zztop

    16.12.2022 11:16
    Bit će aco barikada svuda po srbiji, a počelo na severu kosova...
  • Dragan

    16.12.2022 10:19
    Ah
    Ko ima mozak zna da je to donela DS početkom devedesetih tj njihov ministar Beko.Pretvaranje radnika u roblje su nastavili 2000 g kad su otpuštali radnike banaka da bi oplnačkali novac.Pa su kako Đelić kaže prodavi samo ono što je vjalo jer ne stranac sa.o to hteo a DS je mnkgk trebao novac.
  • Gg

    16.12.2022 08:32
    Gg
    Nema u Srbije,Ekonomije niti bilo kakva,Prava sve se raspalo!!! AV nas je toliko,zaduzio i upropastio da licno,neverujem ikakvom boljitku za nase unuke jer mi smo,upropasceni dozivotno! AV bre nema,blage veze sta radi i prica sem laganja ali koga vise? I oni koji su mu verovali osecaju da nema,vise boljitka ni napredka sem lazi i kradje po partiskoj,liniji!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.