Srbija četvrta najsiromašnija država u Evropi - gore su samo BiH, Albanija i Severna Makedonija

Srbija je u 2021. godini bila četvrta najsiromašnija država u Evropi mereno po bruto domaćem proizvodu po stanovniku i po standardizovanoj individualnoj potrošnji po stanovniku.
Srbija četvrta najsiromašnija država u Evropi - gore su samo BiH, Albanija i Severna Makedonija
Foto: Pixabay
To pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku - Eurostata.
Kada je reč o bruto domaćem proizvodu po stanovniku, Srbija je prošle godine bila 55 odsto ispod proseka u Evropskoj uniji, a nešto bolje stoji sa individualnom potrošnjom po stanovniku, gde se u obzir uzimaju i razlike u cenama u pojedinim državama, gde je 47 odsto ispod proseka u EU.
Prema podacima koje je objavio Eurostat, prošle godine su siromašniji od Srbije bili Severna Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina.
 
U 2021. godini Luksemburg i Irska su imali najveći bruto domaći proizvod po stanovniku – 168, odnosno 119 odsto iznad proseka Evropske unije.
 
Slede Danska s 33 odsto većim BDP po stanovniku od proseka Unije, Holandija sa 30 odsto, pa Austrija i Švedska sa 23 procenta.
 
Najlošija među članicama EU je Bugarska sa BDP po stanovniku koji je 43 odsto manji od proseka, a pretposlednja je Grčka, gde je on 36 odsto manji od proseka Unije.
 
Kada je reč o individualnoj potrošnji po stanovniku iskazanoj paritetom kupovne moći, i tu je na prvom mestu Luksemburg, koji je 44 odsto iznad proseka EU. Slede Nemačka sa 20 odsto iznad proseka, Danska sa 19, Austrija sa 17 i Belgija sa 16 odsto iznad proseka.
 
Na dnu liste je Bugarska sa potrošnjom po stanovniku koja je 35 odsto manja od proseka Evropske unije, pa Mađarska i Slovačka, koje su 30 procenata ispod proseka.
  • Novosadjanka

    19.12.2022 14:06
    Zar mi nismo ekonomski tigar???
  • Ka

    19.12.2022 09:36
    To je tacno a Srbija zivi na donacijama. Kad nam zavrnu slavinu, videcete sta je Srbija bez EU donacija. Jos se mi igramo sto ne uvodimo sankcije Rusiji. Sve ove obnove puteva, igralista, skola, sve je to od donacija. Recimo Betaniju je obnovio Popovic i uvek se uzdaju u nekog na donaciju.. Nema drzava sredstva uopste...Tek cemo tesko da zivimo kada EU prestane da daje..
  • Bojan

    19.12.2022 09:15
    @dijasporac

    Ma ovde je brutalno, sad će vama senilni penzos iz Kanade sve da objasni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija