Šolc otvorio prvi terminal za tečni gas u Nemačkoj

Nemački kancelar Olaf Šolc otvorio je danas prvi nemački terminal za tečni prirodni gas, izjavivši da je brzina kojom je pušten u rad signal da će najveća evropska ekonomija ostati jaka.
Šolc, ministar ekonomije Robert Habek i ministar finansija Kristijan Lindner prisustvovali su puštanju u rad u luci Vilhelmshaven na Severnom moru.
AP navodi da ovaj događaj označava važnost koji Nemačka pridaje novim LNG terminalima koje se trudi da izgradi od kako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.
Nemačka pokušava da spreči energetsku krizu pa je zbog toga, pored novih terminala, ponovo aktivirala stare elektrane na naftu i ugalj i produžila rad svojih nuklearnih elektrana koje je trebalo da završe rad do kraja godine.
 
Šolc je nakon početka ruske invazije objavio da je vlada odlučila da brzo izgradi prva dva LNG terminala.
 
"Kada smo rekli da bi, na primer, takav terminal trebalo da bude izgrađen ovde u Vilhelmshafenu već ove godine, mnogi su rekli da to nije moguće, da to nikada neće uspeti", rekao je on.
 
 Još dva terminala bi trebalo da budu otvorena ove zime, a očekuje se da će još tri biti dostupna sledeće zime.
 
Šolc je rekao da će njihov ukupni kapacitet biti veći od polovine količine ruskog gasa koji je isporučen prošle zime.
 
Nemačka ulaže napore da postane nezavisna od ruskog gasa pre nego što je Rusija sredinom juna počela da smanjuje snabdevanje gasovodom Severni tok 1, koji je bio njen glavni put snabdevanja.
 
Šolc je podvukao značaj tranzicije Nemačke na obnovljive izvore energije i naglasio da je novi cevovod do Vilhelmshafena planiran na način da se u budućnosti može prilagoditi za transport vodonika.
  • Paja

    18.12.2022 09:04
    Ekonomija
    Evropa misli da je uvela sankcije Rusiji i rusima,
    samo su se svakako prešli hteli to oni priznati ili ne.
    Nemačka jeste ekonomska sila, tu nema šta,
    ali kupiti skuplji gas ko zna koliko koristi od toga, da bi udovoljili Zapadu svojim saveznicima.
    Tu je najbolje prošla Amerika, jer svoje sirovine prodaje po skupljoj ceni a bez nje se nemože održati ekonomska i industrijska privreda gasa i nafte, koju amerika prodaje svojim evropartnerima za mnogo veću cenu nego što su dobijali za manju cenu od Rusije, i samo se pitam dokle će izdržati te evropske ekonomski razvijene države i državice.
    Srbija nesme niti može uvesti sankcije Rusiji, a ovi koji navijaju za sankcije, neka razmisle da li ima smisla ugroziti sebe i svoju državu,
    bili smo mi pod sankcijama, a ta evropa nam i zapad nikad nisu želeli dobro, ma ko god je bio na vlast i u vreme Tadića su nas stalno pritiskali setite se malo vi koji ste za dos.
    Mislite li da ćete ući u evropskoj uniji ako promenite vlast, da vam kažem, nećete pa bilo ko da dođe, mi smo najveće zlo sami sebi jer nemožemo da shvatimo da nas neće niko iz te evropske unije a ni zapad, a nesloga je u nama u narodu koji sam sebi radi loše.
    Pustite vlast da radi za svoju državu i za svoj narod, i nenapadajte vi koji mislite da će biti bolje kad ode ova vlast, neće biti nikad bolje samo gore.
  • 9

    18.12.2022 08:50
    Komentrišu jadnici
    Sloboda nema cenu ,a razliku će platiti zemare nižom cenom rada ,čišćenja klozeta. Ili će podiići cene kredita koje ovaj pametnjaković uzeo od njih. Lidl kod nas je već međ0u najskupljim u Evropi.
  • zoran

    18.12.2022 07:52
    nije uzalud
    cena ce biti visa od ruskog gasa ali ce biti nezavisni od istog..nemacka je u nato i mora da vodi politiku amerike..rusija je agresijom na ukrajinu rekla zbogom evropi...nazalost..moglo je sve drugacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija