Ograničenje povećanja poreza paušalcima produženo još godinu dana

Vlada Srbije usvojila je inicijativu da se u narednih godinu dana produži ograničenje prema kojem preduzetnicima paušalcima poreska obaveza nije mogla biti uvećana za više od 10 odsto godišnje.
Ograničenje povećanja poreza paušalcima produženo još godinu dana
Foto: Pixabay
To rešenje olakšaće poslovanje velikom delu od ukupno 120.000 paušalaca u Srbiji, saopšteno je iz NALED-a.

Kako navode, inicijativu su podneli zbog bojazni da bi usled promene načina obračuna poreza, mnogim preduzetnicima obaveza bila značajno uvećana što bi, u uslovima globalne krize, moglo da utiče na zatvaranje njihovih biznisa ili beg u sivu zonu i rast sive ekonomije u Srbiji.

U 2020. godini, kako se navodi, osnovano je gotovo 30.000 novih preduzetničkih radnji, prošle godine 34.378, a već u prvoj polovini 2022. još 20.247.
 
Menadžerka za regulatornu reformu u NALED-u Irena Đorđević kaže da bi sledeća velika reforma koja bi u 2023. mogla da pomogne preduzetnicima paušalcima i preduzetnicima "knjigašima" koji sebi ne isplaćuju zaradu trebalo da bude unapređenje procedure uplate poreza i doprinosa.
 
Inicijativa NALED-a je da ove dve grupe preduzetnika svoje obaveze uplaćuju na jedan umesto na četiri uplatna računa.
 
U saopštenju navode da je analiza koju je NALED sproveo pokazala da bi ta reforma bila veoma važna jer na ispravljanje grešaka pri uplatama poreza i doprinosa i preknjižavanje država i preduzetnici gube više od 260 miliona dinara.
 
Procene pokazuju da svaki zahtev za preknjižavanje u proseku znači trošak od 5.280 dinara i iziskuje nemali angažman službenika Poreske uprave koji moraju da uporede uplate i dugovanja, donesu rešenje i obave knjiženje.
 
Prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je trenutno registrovano 308.000 preduzetnika.
 
Najbrojniji su preduzetnici paušalci, kojih je više od 120.000, a slede ih preduzetnici sa isplatom lične zarade kojih je upola manje.

Teme

porez
  • Jovan

    25.12.2022 15:41
    Koliko kukate tesko vas je slusati.
  • Nebojsa

    25.12.2022 15:16
    A PDV
    I dalje su zadrzali nivo prometa za ulazak u sistem PDV,za prelazak na mesecno placanje PDV umesto tromesecno IAKO JE SVE POSKUPELO NAJMANJE 30 DO 40%.
    Ali zato dizu poreze, akcize, uvode parafiskalne namete sa taksama, obaveznim clanarinama, sertifikovanjima, proglasavaju stare knjigovodje sa sertifikatima ne validnim jer moraju da se nobi serrifikuju u PECENJARI i da plate takse.
    ZLIKOVCI, PLJACKASI blago receno
  • J

    25.12.2022 09:19
    J
    Turci vratite se ko Boga vas molimo!!! Vi ste imali godisnji porez a mi Srbi krademo i otimamo od kada ste otisli i nista nismo naucili sem toga! Vratite se i spaste ovaj jadni narod od nas samih!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.