Putniković: Norveške predloge o razvoju energetike treba čuti, ali da naši stručnjaci odlučuju

Urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković smatra da nije loše saslušati šta Norvežani kažu o razvoju energetike, kad su već angažovani, ali je bolje da se oslonimo na svoje stručnjake.
Putniković: Norveške predloge o razvoju energetike treba čuti, ali da naši stručnjaci odlučuju
Foto: 021.rs

"Mi još zvanično nismo čuli predlog o razvoju elektroenergetskog i energetskog sektora uopšte u Srbiji. Prema onome što je preneto u medijima, oni savetuju zeleni put, znači obonovljive izvore energije. Norveška je, međutim, zemlja koja svoj elektroenergetski sistem zasniva na hidroelektranama. Mi imamo 30 odsto hidroelektrana, 70 odsto termokapaciteta. Što znači da oni nemaju iskustva sa korišćenjem uglja", upozorava Putniković. 

Ona smatra da bi o tome da li će Srbija usvojiti predloge norveške strane najbolje bilo da odlučuju domaći stručnjaci.
 
"Mi imamo stručne ljude u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i u samim energetskim kompanijama. S druge strane, na svim fakultetima postoje profesori koji su do sada bili angažovani kao savetnici i u Vladi Srbije i u energetskim kompanijama", napomenula je. 
Ona je postavila pitanje zašto svi ti stručnjaci i naučni kapaciteti do sada nisu bili iskorišćeni.
 
"Stalno imamo priču o tome da nam mladi odlaze u inostranstvo, a prema mojim informacijama, ti Norvežani angažuju neke naše stručnjake kao konsultante, da bi Norvežani mogli da budu konsultanti Srbije. Zašto se onda ti naši stručnjaci ne angažuju od Vlade Srbije u jedan tim koji će dati novu Strategiju razvoja energetike koja, uzgred budi rečeno, nije završena, a trebalo je da bude završena krajem prošle godine", rekla je urednica "Energije Balkana". 
 
Na pitanje o spekulacijama da su konsultanti iz Norveške predložili da javna preduzeća u energetici vode strani menadžeri, Putniković odgovara da ne zna za takvu praksu u Evropi. 
 
"Ja ne znam da je u Nemačkoj direktor neke energetske kompanije stranac ili u Francuskoj da je direktor EDF-a neki Amerikanac ili Norvežanin. Možda grešim, ali u suštini elektroenergetsku situaciju ili situaciju sa gasom može da poznaje samo onaj ko se bavio tom tematikom. Ne može neko sa strane. Ako dovedemo menadžera koji se nije bavio energetikom, kako će on sakupiti tim koji treba da vodi preduzeće u transformaciji ka uspešnom javnom preduzeću", upitala je. 
 
Dodala je da u energetskoj krizi, kada sve zemlje vode računa pre svega o nacionalnoj energetskoj bezbednosti, Srbija ipak treba da ima direktore u energetskom sektoru koji će biti "na liniji sa našim državnim organima", kako bi se energetska bezbednost digla na najviši nivo. 
 
"Ne znam kako stranac može da se uklopi u to. Ne kažem da ne bi bio dobar menadžment sa inostranim generalnim direktorom, ali mislim da to sve može efikasnije da se sprovede ako bi se na konkursu javili ljudi koji su sposobni za to da vode jednu takvu kompaniju. Od njih treba odabrati najboljeg koji će dobiti šansu da formira svoj tim s kojim će raditi, da predloži plan i mere koje treba sprovesti i da na kraju odgovara ako to ne ispuni. To do sada nismo imali", ističe Putniković.
 
Kaže da je EPS, za ovih godinu dana, od kako su se dogodile havarije u TENT-u, stabilizovao poslovanje i počeo da izvozi struju. 
 
"Nisu to velike količine, ali prema onome što se čuje, EPS pametno gazduje ugljem uvezenim iz inostranstva i iz domaće proizvodnje, tako što se loš domaći ugalj meša sa kvalitetnijim uvoznim. Termoelektrane rade na proizvodnom minimumu, da bi se ugalj sačuvao za potencijalno hladne dane u januaru i februaru i EPS i pored toga uspeva da određene količine izveze. Nije on postao veliki izvoznik struje, ali je to signal da je u Elektroprivredi jedna nova klima i da ovim ljudima koji je vode već godinu dana treba dati podršku da istraju na tom putu", zaključila je urednica "Energije Balkana".
  • Dr Miggyy

    26.12.2022 09:06
    Kuda plovi "brod" EPS-a?
    Dok su EPS vodili naši vrhunski stručnjaci, izvozio je struju, korištio domaći ugalj i termoelektrane su imale bolju efikasnost. Sada EPS vode stranački kadrovi pečenjari, ministrke su doktori ekonomije, koje poznaju energetiku kao moja baba. Umesto domaćeg kvalitetnog uglja koristi se uvozni i blato. Umesto da poprave energetsku efikasnost blizu 30%, ona pada ispod 25%. Ministri za energetiku su bili poznati stručnjaci iz oblasti bliske energetici, a ne pečenjari i njima sličnih. Sada će nam pomognu Norveški stručnjaci, a naši sposobni kadrovi se bajpasiraju. Kuda plovi "brod" EPS-a?
  • Sabahudin

    26.12.2022 07:54
    Omerović
    "Naši stručnjaci", jebote, kako to gordo zvuči...
  • E

    26.12.2022 07:52
    E
    E kamo sreca da imamo strucnjake nebi propali ovako!!! Sve sto je valjalo je preminulo ili pobeglo u inostranstvo!!! Red je sada na nekog Pekara?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.