Prošle godine ukradene kriptovalute u vrednosti od 3,5 milijardi dolara

Vrednost kriptovaluta koje su hakeri ukrali sa različitih blokčejn platformi tokom 2022. godine iznosila je više od 3,5 milijardi dolara, prema rezultatima istraživanja Slowmist Hacked i Atlas VPN.
Prošle godine ukradene kriptovalute u vrednosti od 3,5 milijardi dolara
Foto: Pixabay
Blockchain bridges i Binance Smart Chain bili su glavne mete sajber kriminalaca, a zajedno su izgubili više od dve milijarde dolara u 92 hakovanja i prevare. Blockchain bridges je mehanizam koji omogućava prenos sredstava ili podataka između različitih blokčejn mreža, prenosi portal Atlas VPN.
Drugi projekti i pojedinci bili su žrtve 48 hakovanja u kojima je nestalo oko 370 miliona dolara. Ekosistem Solane hakovan je 12 puta pri čemu je ukradeno 196 miliona dolara, a u 57 hakovanja i prevara u NFT sistemu ukradeno je oko 90 miliona dolara. 
U računicu nije uključen kolaps kompanije FTX koja je proneverila više od osam milijardi dolara.
 
Uprkos padu tržišta kriptovaluta u 2022. godini, sajber kriminalci i dalje hakuju blokčejn mreže i berze radi finansijske koristi. U prošloj godini izvršen je ukupno 301 blokčejn incident, što je za 27 odsto više nego u 2021. godini. 
 
Budući da upotreba blokčejn tehnologije nastavlja da se širi, stručnjaci očekuju porast broja hakovanja u tekućoj godini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija