Srbija se zadužila 40 miliona evra da bi isplatila deo restitucije

Srbija je 13. januara emitovala državne obveznice radi izmirenja obaveza po osnovu obeštećenja za oduzetu imovinu, objavila je Uprava za javni dug.
Srbija se zadužila 40 miliona evra da bi isplatila deo restitucije
Foto: Pixabay
Ukupan iznos obeštećenja za oduzetu imovinu, koji će biti isplaćen kroz državne obveznice, iznosi više od 40,1 milion evra, piše Nova ekonomija.
Iznos je utvrđen na osnovu rešenja o obeštećenju Agencije za restituciju, koja su postala pravnosnažna u periodu od 1. jula 2021. do 30. juna 2022. godine.
Dug će biti isplaćen emitovanim obveznicama ročnosti pet, deset i dvanaest godina.
 
Obeštećenje po osnovu emitovanih obveznica isplaćivaće se u serijama od 13. januara 2024. godine jednom godišnje, sve do dospeća obveznice zavisno od njene ročnosti.
 
Korisnicima obeštećenja po rešenjima Agencije za restituciju koja su postala pravosnažna u periodu od 1. jula 2021. do 30. juna 2022. godine i koji su dostavili dokumentaciju o otvorenim računima, obveznice su upisane na vlasnički račun kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti (CRHOV).
 
Korisnicima koji nisu dostavili ovu dokumentaciju, obveznice su upisane na privremeni račun kod CRHOV. Kako bi bili isplaćeni, korisnici moraju što pre da otvore odgovarajuće račune preko investicione banke ili investicionog društva koji je član CRHOV i popune obrazac sa sajta Agencije za restituciju.
 
Vlada je u septembru 2022. godine donela odluke kojima je najavila emitovanje državnih obveznica u januaru 2023. godine. U ovim odlukama naznačeno je da obveznice sadrže unapred obračunatu kamatu od dva odsto godišnje na preostali iznos obeštećenja od dana pravosnažnosti rešenja do konačne isplate.
 
Ministarstvo finansija će 31. marta 2023. godine isplatiti akontaciju u novcu korisnicima restitucije za rešenja koja su postala pravnosnažna od 1. jula 2021. do 30. juna 2022. godine u iznosu od 10 odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja. Ovaj iznos ne može da bude viši od 10.000 evra.
  • Sonja

    04.02.2023 08:24
    Prva isplata
    Ja pitam!!!ako dobijem rešenje u februaru 2023 sa definitivnim iznosom za isplatu, kada treba da očekujem prvi deo isplate u kešu???
  • Pera

    18.01.2023 20:06
    3N
    Povracaj imovne u istocnoj nemackoj je da bivsi vlasnik moze da otkupi povoljno imovinu.Zasto srbija vraca 1/1 kad je praksa sasvim drugacija.
  • djordje

    18.01.2023 16:05
    Ako ne moze npr. njiva da se vrati naturalno treba zahtevati supstituciju tj. neku drugu njivu iste klase. Zemlja se u principu ne prodaje pogotovo ne treba prihvatiti obestecenje 10 i vise puta manje. Dosta zemlje je iskrceno tako da je to moguce.
    Isto je i za gradjevinsko zemljiste.
    Svim strancima je navodno vec izvrsena restitucija. To je velika laz jer su mnogi obicni gradjani proglaseni saradnicima okupatora i proterani iskljucivo da bi im se imovina pokrala a njihovi naslednici nisu ni bili obavesteni da se restitucija odvija i da ima vrlo kratak rok.

    Glavni protivnici restitucije su tajkunski uzivaoci prava koriscenja koji svojataju tudje vec skoro vek. A ima i drugih koji zicaju kako da vraceno ponovo pokradu.
    Ima ljudi u Srbiji koji sada imaju desetine hiljada hektara njiva, u kraljevini je maksimum bio 350ha.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.