Dizel jeftiniji, benzin skuplji: Kada će cene biti "normalizovane" kao pre rata u Ukrajini?

Objavljene su nove cene goriva.
Dizel jeftiniji, benzin skuplji: Kada će cene biti "normalizovane" kao pre rata u Ukrajini?
Foto: 021.rs
Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 185 dinara, a benzina evropremijum BMB 178 dinara, potvrdili su u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine za Euronews Srbija.
 
Prošle nedelje je cena goriva bila 188 dinara za litar evrodizela, a za litar benzina evropremijum BMB 95 najviše 176 dinara.
Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije je ranije rekao za Euronews Srbija da cene derivata na pumpama određuje država na osnovu inputa koji se dobija sa regionalnog tržišta dizela, a ne sirove nafte, i kursa dolara. To znači da cena barela nafte može uticati na cenu derivata samo posredno, i to ne odmah, nego odloženo, bilo da raste ili pada.
"Potražnja za dizelom nije pala, samim tim nije došlo ni do velikog pada kotacije. Ono što smo videli prošlog petka kada je cena goriva pala je zapravo posledica pada tih parametara koji se dobijaju sa tih regionalnih tržišta benzina i dizela. Ja bih ovo nazvao relativno stabilnim tržištem s obzirom da su i promene, bilo na dole bilo na gore, daleko manje nego što su se dešavale u nekom prethodnom periodu", navodi Mićović.
 
U Udruženju naftnih kompanija navode da je teško odrediti da li bi cena goriva u nekom narednom periodu mogla da se vrati ili makar približi ceni od pre rata u Ukrajini.
 
"Ukoliko ova cena ovako izuzetno niska, potraje još neko vreme, očigledno je da će i cena derivata u Evropi biti jeftinija, pa će onda i ova cena koja se proklamuje na našim pumpama biti niža nego što je to sada", kaže Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.
 
Međutim, Mićović ističe da na cenu derivata na kraju najviše utiče potražnja, a kako kaže, uprkos energetskoj diversifikaciji poslednjih godina, potražnja za dizelom ne opada, već naprotiv raste.
  • Banderaš

    31.03.2023 23:29
    Školovani prevarant
    Srbija se svugde hvali da ima najbolje veze sa Rusijom, a mi placamo najskuplji benzin, jeftiniji je benzin u Bosni , Nemackoj, Crnoj Gori.. !!
    Bure nafte kosta na berzi 70 Dolara, svi ga isto placaju, a mi najskuplje kupujemo na pumpi,a najbolji smo sa rusima!!
    Zasto je to tako??
  • Robby

    31.03.2023 21:19
    Sto ne poskupi dizel jos vise?
    Pa dizel bi trebalo da bude sto skuplji,ne bi li se sklonile kante i krsevi sa nasih ulica. Crni dimovi bezobzirni i bahati! I na osnovu toga pojeftiniti i stimulisati LPG/CNG...
  • Radovan

    31.03.2023 20:12
    Lopovi
    Ovo što država radi sa cenama goriva, samo govori to koliko država misli da su joj gradjani glupi....dizati cenu jednom gorivu dok drugome spuštati govori samo to da država želi da se gradjani medjusobno još više mrze...razlika u ceni dizela i benzina je bila oko 30.din. po litru sada je 12....dakle svi vozači benzinaca,dakle manjina treba da iznese pljačku gradjana po osnovu cene goriva....to će samo izazvati revolt i prepucavanje...što definitivno nije dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.