"EPS je naš": Pokrenuta peticija za očuvanje Elektroprivrede Srbije u javnom vlasništvu

Politička platforma Solidarnost je pokrenula danas peticiju protiv privatizacije Elektroprivrede Srbije "EPS je naš", zbog, kako su naveli, transformacije tog preduzeća u akcionarsko društvo.
"EPS je naš": Pokrenuta peticija za očuvanje Elektroprivrede Srbije u javnom vlasništvu
Foto: Pixabay
Akciju su pokrenuli i zbog, kako su naveli, otvaranja mogućnosti za dalje rasparčavanje i privatizovanje delova ovog javnog preduzeća.
Kako je navela Solidarnost u saopštenju, nedavne promene u dokumentima i strukturi EPS-a su ponovo stvorile strepnje da bi ovo preduzeće moglo da se nađe pod još većom kontrolom privatnika ili energetskih sistema drugih država.
"EPS je naš i mora ostati naš. Decenijama unazad vlasti rasprodaju sve što stignu, sve ono što je naše društvo stvaralo i gradilo. Rasparčavanje i privatizovanje delova naše elektroprivrede, prikriva se pričom o uvođenju inostranog profesionalnog menadžmenta. Kao da u Srbiji nema stručnih i poštenih ljudi", rekao je Miloš Baković Jadžić, portparol Solidarnosti.
 
On je objasnio da je Solidarnost pokrenula peticiju zato što smatra da većina ljudi u Srbiji veruje da EPS pripada građanima i da tako mora ostati.
 
"Samo ako mi kao društvo imamo kontrolu nad elektroprivredom možemo je razvijati tako da bude efikasnija, da svima energenti budu dostupniji i pristupačniji. Samo naš EPS može postati predvodnik tranzicije ka zelenoj energiji a ne nečiji kumovi i razni drugi lopovi koji nam sada otimaju novac za uništavanje životne sredine pod izgovorom zelene tranzicije", rekao je Jadžić.
 
Iz Solidarnosti su naveli da pružaju podršku današnjem protestu u Lazarevcu u organizaciji radnog tela "Jedinstvo Kolubara".
 
"Delimo njihov strah da će odustajanje od energetske suverenosti naše zemlje značiti da ćemo biti još zavisniji od tuđe volje, da nećemo moći da organizujemo svakodnevno funkcionisanje društva bez da se neko drugi za to pita", istakao je Baković Jadžić.
  • ILIJA BOSNIĆ

    18.04.2023 20:01
    ?
    Bravo.Gde i kad se organizuje?
  • Banderaš

    18.04.2023 19:56
    EPS će i ostati naš,ali samo proizvodnja,a prodaju će preuzeti 74 firme registrovane za trgovinu pa će na primer:1kwh struje proizvedene u HE Đerdap košta0,01 Evro. Te firme će ga kupovati za 1 Evrocent,a prodavati na za 7-8 Evrocenti.
  • Srećni radnik

    18.04.2023 18:49
    NIS-ovac
    Kad su rasturali NIS, a političar na električnoj gitari obećavao 1000 eura, svi ste trljali ruke i smeškali se.
    Kako je nama bilo kada smo potpisivali da "dobrovoljno" odlazimo iz firme, bez prava da prijavimo kako nas je poslodavac najurio, samo mi znamo, kada strepiš na svako zvono telefona.
    Sva imovina za koju smo godinama izdvajali novac da se kupi, sada gledamo kako je prodaju.
    Kada je prosečna radnička plata 50 000, a gazdački kadar u hiljadama eura, da nam je ukupan prosek preko 200 000, ni tada nije nikoga briga.
    Proverite kolika je zarada NIS, pa će te shvatiti šta je robovlasništvo.

    Nemam saosećanja sa nikim, kao što niko nije imao i nema sa nama, bar ono što je ostalo da robujemo za crkavicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.