Dogovoreno rešenje za žito iz Ukrajine posle dve nedelje intenzivnih pregovora

Pet članica Evropske unije postiglo je sporazum sa EK o prebacivanju miliona tona ukrajinskog žita nakon skoro dve nedelje intenzivnih pregovora, izjavio je komesar EU za trgovinu Valdis Dombrovskis.
Dogovoreno rešenje za žito iz Ukrajine posle dve nedelje intenzivnih pregovora
Foto: Pixabay
"Drago mi je što mogu da objavim da smo postigli politički dogovor o uvozu ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u EU. Dogovorili smo se sa pet naših članica i sa Ukrajinom o tome kako ćemo rešiti ovu situaciju", rekao je Dombrovskis, prenosi Politiko.
Poljska, Mađarska, Slovačka i Bugarska ograničile su ili zabranile uvoz ukrajinskih proizvoda ranije ovog meseca, nakon protesta farmera koji nisu mogli da prodaju svoje proizvode jer su ukrajinske žitarice preplavile tržišta i oborile cene.
Rumunija nije uvela ograničenja, ali se pridružila Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Bugarskoj u pozivu izvršnoj vlasti Unije da poboljša ponudu farmerima iz tih zemalja.
 
Evropska komisija će predložiti vanredne zaštitne mere za pšenicu, kukuruz, uljanu repicu i suncokret, rekao je Dombrovskis i dodao da bi mogle da uslede analize i za druge proizvode.
 
On nije izneo više detalja o tome šta podrazumevaju vanredne mere, ali diplomate EU kažu da će uvoz tih proizvoda u tih pet zemalja biti blokiran i moći će samo da prolaze u tranzitu u druge članice Unije ili u treće zemlje.
 
Pored toga, Evropska unija će obezbediti 100 miliona evra na ime pomoći farmerima iz ugroženih zemalja.
 
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je sporazum, rekavši da on „istovremeno čuva i izvozne kapacitete Ukrajine, kako bi nastavila da hrani svet, i sredstva za život naših farmera“.
 
Pet članica EU zadovoljno je sporazumom, ali je malo verovatno da će tu vest pozdraviti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je ranije upozorio da ograničenja uvoza krše trgovinski sporazum između Ukrajine i EU.
 
"Razgovarali smo o zabrani uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koje je uvelo nekoliko susednih država, izrazio sam duboku zabrinutost zbog tih odluka i naglasio da je to grubo kršenje Sporazuma o pridruživanju i osnivačkih ugovora EU", rekao je Zelenski posle razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.
  • Labud

    30.04.2023 13:46
    Kada pet članica EU uvede sankcije Ukrajini na pšenicu i suncokret. Zanimljivo...
  • Wizard

    29.04.2023 10:19
    Roba koja je upitna
    Pre Černobilske katastrofe, poljoprivreda Ukrajine je bila na zavidnom nivou, kako kvalitet tako i umnogome kvantitet.
    Sada, ja lično nikada ne bih posle silnih tona radijuma, baruta, goriva koje je ovu državu pretvorila u ogledno dobro Amagedona, ne bih svesno konzumirao a verujem da će države koje kupe te proizvode plasirati uz dobru maržu državama "Trećeg sveta", dakle i nama.
    Neću napisati u.aliti, ali da, postoji realna opasnost da u mnogim proizvodima bude i made in UKR.
    Trujemo se i ovako, mleko sa najvišim nivoom aflatoksina u EU, pa, pazimo se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.