VIDEO: Butan bez znanja građana već godinama u tajnosti rudari kriptovalute

Butan, južnoazijsko kraljevstvo smešteno u planinama Himalaja, nedavno je otkrilo tajnu: zemlja je godinama tiho rudarila kriptovalute, a da nikome nije rekla, uključujući i sopstvenim građanima.
VIDEO: Butan bez znanja građana već godinama u tajnosti rudari kriptovalute
Foto: Pixabay
Južnoazijsko kraljevstvo se nada da će postati druga zemlja na svetu koja će upravljati svojim državnim kripto rudnikom.
Još veće iznenađenje bilo je da je zemlja uspela da rudari kriptovalute na održiv način u poređenju sa uobičajenim metodama koje su bile naširoko kritikovane zbog velikih količina potrebne električne energije.
Butan je uspeo da rudari tokene koristeći svoje velike zalihe hidroelektrične energije, obnovljivi izvor energije koji se uglavnom može smatrati "zelenim".
 
Butan ima obilje hidroelektrične energije, oblika obnovljive energije koji koristi snagu vode koja se kreće za proizvodnju električne energije, zahvaljujući drevnim ledenicima koji napajaju mnoge reke koje teku zemljom.
 
Energija proizvedena hidroelektričnom energijom trenutno snabdeva domove većine od 777.000 stanovnika zemlje i predstavlja 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje.
 
Ali nedavno otkrivena tajna Butana pokazuje da je zemlja takođe koristila ovaj resurs za još jednu svrhu koja bi mogla podstaći i održati njenu ekonomiju u budućnosti: stvaranje sopstvenih kripto rudnika.
 
Butan nije jedini koji se kladi na kriptovalute za svoju budućnost. Srednjeamerička država El Salvador trenutno je jedina zemlja na svetu koja upravlja državnim kripto rudnicima.
Sa svojom malom veličinom i ograničenim resursima, zeleno kripto rudarenje moglo bi biti rešenje za ekonomsku nezavisnost Butana, zemlje koja se godinama bori da uspostavi svoju samostalnost.
 
Hidroelektrična energija je jeftina, a planine u zemlji, budući da su visoke, pružaju savršeno okruženje za hlađenje računara koji su zauzeti rudarenjem kriptovaluta. Kripto rudnici u zemlji mogli bi, barem na papiru, imati mali ili čak ni toliki karbonski otisak.
 
  • mrva

    11.05.2023 08:02
    malo Budizam malo Bitcoinizam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.