Nova otpuštanja u "Gruneru" koji je od države dobio tri miliona evra: Otkazi preko oglasne table

"To je velika stvar za našu zemlju". Tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u oktobru prošle godine govorio o nemačkoj fabrici Gruner, prilikom otvaranja pogona u Vlasotincu.
Tada je najavljeno da će posao dobiti 200 ljudi, ali sada je u toku drugi talas otkaza za samo mesec dana.
 
Rukovodstvo fabrike obavestilo je radnike da bez posla ostaje njih 67, piše nova.rs
Radnici su o ovoj odluci obavešteni preko oglasne table, na koju je okačena službena beleška o utvrđivanju viška radnika.
 
Kako za "Novu" kaže Jelena Milošević, narodna poslanica iz redova Stranke slobode i pravde (SSP), fabrika Gruner potpisala je sporazum sa opštinom Vlasotince, kojim se obavezala da zaposli 200 radnika. Pored toga, deo ugovora obevazao je Gruner da, u periodu od pet godina, nikoga od tih 200 radnika ne otpusti.
"Ugovor o ustupanju zemljišta Gruneru od opštine Vlasotince potpisan je pre tri godine. Prema tom ugovoru, Gruner je bio u obavezi da zaposli 200 radnika. To nije ispoštovano, radnici su samo premeštani iz pogona u pogon. Takođe, ne sme da bude otpuštanja u roku od pet godina od potpisivanja ugovora, do čega su ostale još dve godine", kaže Milošević.
 
Kako objašnjava, u slučaju kršenja ugovora, Gruner je u obavezi da plati ustupljeno zemljište po tržišnoj ceni.
 
A ovo nije prvi put da Gruner krši ugovor. Naime, otpuštanja u Gruneru počela su u aprilu, kada je bez posla ostalo tridesetak radnika. Kako su rekli, niko nije pošteđen – otkaz je dobila i samohrana majka, kao i čovek kojem je ostalo još samo nekoliko dana do invalidske penzije.
 
Naglasili su da im je "na brzinu podmetnut sporazumni prekid ugovora o radu, uz obećanje da će, ako potpišu, na posao biti vraćeni u avgustu". Tek nakon potpisivanja, saznali su da su izgubili i pravo na naknadu Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i na otpremnine.
 
Samohrana majka Ana Stanković dobila je otkaz u prvom krugu otpuštanja. Ona je tada za N1 rekla da je radila u trećoj smeni, a da je u 8.39h dobila poziv od poslovođe da se javi u trpezariju kod sekretarice. Sa još tridesetak radnika potpisala je nešto čega, kako kaže, nije ni bila svesna.
 
"Dobili smo obećanje da ćemo od 1. avgusta biti vraćeni na posao, ali to je samo usmena izjava, nemam napismeno. Bukvalno smo ostali na ulici bez posla i u kreditima do guše", rekla je tada.
 
Iz Grunera su tada negirali da je uopšte bilo otkaza, ali da će najverovatnije, usled smanjene potražnje zbog rata u Ukrajini, broj zaposlenih biti smanjen.
 
Tek nakon pisanja medija, na oglasnoj tabli je objavljena odluka da se otpuštenim radnicima isplate stimulativne otpremnine.
Tri miliona evra od države
 
Četvrti pogon nemačke fabrike "Gruner" u Vlasotincu otvoren je u oktobru prošle godine, a događaju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
Tada je rekao da je država dala kompaniji subvenciju od 3,2 milona evra.
 
"Ova kompanija uložila je 3,5 miliona evra za novi pogon, a tu su i plate. Posebno sam srećan što sam video mnogo dece koja su izašla iz srednje škole. Ja mislim da je to velika stvar za našu zemlju", rekao je Vučić.
 
Više bivših radnika Grunera reklo je da su zarađivali oko 40.000 dinara mesečno.
 
Jedna od zaposlenih rekla je da je jednog meseca, sa šest sati noćnog rada, primila 45.385 dinara, dok je njena koleginica dobila 38.000 – manje od zakonski propisane minimalne zarade.
  • logika

    15.05.2023 09:01
    znao sam!
    @Mile tacno sam znao da ce neko da spomene Kineze ili Ruse... Ne nose se pelene u kineskoj firmi vec u korejskoj (juzno-korejskoj), Vama su svi "zuti" kanda isti, ali to je u skladu su (j)evropskim vrednostima kao sto je i ova cenjena nemacka firma...
  • /

    15.05.2023 08:55
    /
    ima toga i u nsu.
    radovali ste se otvaranju takve firme. niste hteli prihvatiti da je ona i bransa zaposlena u njoj sns maslo
  • Petar

    15.05.2023 08:50
    26
    Sad lepo kolege iz fabrike dobili su direktivu busevi rodbina vi opet idite u bg pa kad sledeci za koji mesec budete vi dobili otkaz zalite se onda opet tom kom idete u bg .Jeste vi svesni za koga glasate da par crveni ce resiti kedan dan da kupite nesto sta cete prekosutra kad nema ccrveni dok vam se oni smeju.Djaci iz srpskog nemaju takmicenje jer je uzeoo sve buseve ej bolesni narode ukljuci malo mozga ako je ostalo.Uzeo buseve deca ne mogu na takmicenje da se on hvali kao toj istoj deci pomaze

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.