Srbijagas, Pošta, Srbijašume i još 20 javnih preduzeća postaće AD ili DOO

Službeni glasnik, Pošta Srbije, Srbijašume, Srbijagas, Jugoimport SDPR samo su neka od ukupno 23 javna preduzeća koja će u narednom periodu promeniti svoju pravnu formu.
Srbijagas, Pošta, Srbijašume i još 20 javnih preduzeća postaće AD ili DOO
Foto: Pixabay

Preduzeća će postati ili akcionarsko društvo ili DOO - društvo sa ograničenom odgovornošću, predviđeno je novim predlogom zakona koji je usvojila Vlada Srbije, piše N1.

 

Iako se u predlogu zakona ne navodi o kojim konkretno javnim preduzećima je reč, pretragom podataka u evidenciji Agencije za privredne registre portal N1 došao je do liste koju čine sledeća 23 javna preduzeća:

 • Jugoimport – SDPR,
 • Javno komunalno preduzeće Usluga Priboj,
 • Nacionalni park Kopaonik,
 • Nacionalni park Đerdap, Donji Milanovac,
 • Nacionalni park Tara, Bajina Bašta,
 • JP za razvoj planinskog turizma Stara planina Knjaževac,
 • Službeni glasnik,
 • Pošta Srbije,
 • Srbijašume,
 • Javno preduzeće za skloništa Beograd,
 • Javno preduzeće za gazdovanje šumama Srbijašume,
 • Nacionalni park Fruška gora, Sremska Kamenica,
 • Javno stambeno preduzeće Priština,
 • JP Nacionalni park Šar planina, Štrpce,
 • Javno vodoprivredno preduzeće Srbijavode Beograd,
 • JP za podzemnu ekspoataciju uglja Resavica,
 • Srbijagas,
 • Putevi Srbije,
 • Skijališta Srbije,
 • Zavod za udžbenike,
 • JP Nuklearni objekti Srbije, Vinča,
 • JP Emisiona tehnika i veze Beograd i
 • JP za razvoj i unapređivanje informisanja putem elektronskih medija na srpskom jeziku u AP Kosovo i Metohija "Mreža-Most" Beograd.
 
Država vlasnik u 305 preduzeća
 
Javno preduzeće postaće društvo kapitala. 
 
Društvo kapitala je, kako se navodi u obrazloženju zakona, privredno društvo sa pravnom formom akcionarskog društva ili društva s ograničenom odgovornošću u kojem Republika Srbija ima svojstvo člana, odnosno akcionara sa više od 50 odsto osnovnog kapitala društva, kao i privredno društvo u kojima Republika Srbija ima kontrolno vlasništvo po drugom osnovu.
 
Prema raspoloživim podacima elektronske evidencija Agencije za privredne registre, kako se ističe, "na dan 9. maj 2023. godine Republika Srbija ima u svom portfelju 305 privrednih subjekata. Od toga je 266 aktivnih privrednih subjekata od kojih je 22 u procesu privatizacije, zatim dva u likvidaciji i 37 u stečaju".
 
Kada je reč o organizacionoj formi tih preduzeća, navodi se da ima ukupno 184 društva sa ograničenom odgovornošću, 91 akcionarsko društvo, 23 javna preduzeća i sedam ostalih.
 
Novim zakonom se predviđa da javno preduzeće "vrši promenu pravne forme u društvo s ograničenom odgovornošću ili akcionarsko društvo".
 
"Prilikom promene pravne forme osnovni kapital javnog preduzeća se konvertuje u akcije, odnosno udele u zavisnosti od forme privrednog društva. Prilikom sprovođenja promene pravne forme zadržava se pravni subjektivitet i poslovni identitet javnog preduzeća, bez likvidacije, bez prestanka poslovanja i bez prekida pravnog kontinuiteta, zadržavajući svoj identitet u pravnom i poslovnom smislu. Vlada donosi akt o kriterijumima za izbor pravne forme društva kapitala u koju će se javno preduzeće transformisati", navodi se u predlogu zakona.
 
Ova preduzeća su dužna da Ministarstvu privrede dostave spisak nepokretne imovine nad kojom imaju pravo svojine, odnosno pravo korišćenja, "najkasnije u roku od tri godine od dana početka primene ovog zakona".
 
"Vlada, na predlog Ministarstva privrede, odlučuje o nepokretnoj imovini na kojoj društva kapitala imaju pravo korišćenja, u skladu sa zakonom, a koja će biti preneta u vlasništvo društva kapitala, nakon čega će društvo kapitala izvršiti upis prava svojine", stoji u predlogu zakona.
 
Vlada će, na predlog Ministarstva, najkasnije godinu dana od dana početka primene ovog zakona, doneti potrebne akte za promenu pravne forme javnih preduzeća u formu akcionarskog društva ili društva s ograničenom odgovornošću.
 
Direktori da polažu ispit
 
Predlog zakona predviđa, kako se navodi "uređivanje pitanja korporativnog upravljanja u skladu sa najboljom međunarodnom praksom".
 
"Predlog zakona predviđa da se stručno usavršavanje predstavnika Republike Srbije u Skupštini društva kapitala, lica koje obavlja funkciju direktora društva kapitala, lica u nadzornom odboru društva kapitala koja su 100 odsto u vlasništvu Republike Srbije kao i svakog lica koje ispunjava uslove za imenovanje u organe društva kapitala, vrši prema Programu stručnog usavršavanja iz oblasti korporativnog upravljanja koji donosi Ministar privrede, a sastoji od edukativnog dela za polaganje ispita, koji uključuje predavanja u oblasti korporativnog upravljanja i pisanog ispita radi provere znanja iz oblasti korporativnog upravljanja", navodi se u analizi efekata novog zakona.
 
Rok da polože ispit biće – godinu dana od stupanja zakona na snagu za postojeće direktore i predstavnike države u upravi, odnosno godinu dana od dana imenovanja, ako je ovaj zakon već stupio na snagu.
 
Radi provere znanja iz oblasti korporativnog upravljanja, polaganje ispita, kao povereni posao, organizuje i sprovodi – Privredna komora Srbije.
Deo strategije
 
U obrazloženju predloga zakona podseća se da je Vlada 24. juna 2021. godine donela Akcioni plan za period od 2021. do 2023. godine, za sprovođenje Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije za period od 2021. do 2027. godine, kao dokument javne politike koji se donosi radi sprovođenja ciljeva Strategije.
 
U skladu sa definisanim ciljevima, aktivnostima i merama u navedenim dokumentima izrađen je Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

 • eva

  02.06.2023 14:51
  SNS INVAZIJA PLJAČKE
  Pa bilo bi čudno da se SNS zaustavi u pljački državne imovine koja traje već jednu deceniju. Nismo ni očekivali da nećete pokrasti i prodati sva javna preduzeća koja su od interesa za državu. AV ekonomija je vrlo napredna, to je pravi "Ekonomski tigar", što bi vaš vodja rekao. Koja ste vi lopovska boranija.
 • Mila

  31.05.2023 06:53
  glupost
  Ko smišlja ovakve laži.? a narod lakoveran...
 • Jedna od mnogih

  30.05.2023 15:38
  Prevod
  Ono što je naše, biće njihovo... Ovo se ne sme dozvoliti... Prodali izvore pijaće vode, prodaju plodnu zemlju za stanove... Jednog dana ćemo se probuditi kao robovi, jer nismo na vreme reagovali...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Globalni dug dostigao novi rekord

Globalni dug je u prvoj polovini godine porastao za 10 biliona dolara i dostigao novi rekord od 307 biliona dolara, saopštio je Institut za međunarodne finansije.