NSZ: Trenutno najtraženiji poslovi u IT i građevini, u Srbiju dolazi mnogo stranih radnika

Registruje se manji broj nezaposlenih u odnosu na prošlu godinu, čime se nastavlja višegodišnji pad nezaposlenosti, kaže direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.
NSZ: Trenutno najtraženiji poslovi u IT i građevini, u Srbiju dolazi mnogo stranih radnika
Foto: 021.rs

"Anketa o radnoj snazi koja je objavljena za prvi kvartal ove godine pokazuje da je stopa zaposlenosti povećana, stopa nezaposlenosti smanjena za isti kvartal ove godine, anketa o radnoj snazi je zabeležila veći broj zaposlenih za oko 31.600 lica, sa druge strane stopa nezaposlenosti koja je u ovom trenutku 10,1 odsto, za oko 0,8 procentnih poena niža u odnosu na prvi kvartal 2022. godine", rekao je Martinović za Tanjug.

Martinović je dodao da se stopa nezaposlenosti već duži vremenski period kreće ispod 10 odsto ili za nijansu iznad 10 odsto, bez obzira na pandemiju Kovid 19 i rat u Ukrajini koji su, prema njegovim rečima, uticali na privredna kretanja.

Prema podacima NZS-a, najtraženiji na tržištu rada u Srbiji su trenutno inženjeri iz oblasti informacionih tehnologija.
 
"Programeri, inženjeri građevine, mašinstva, farmaceuti, lekari sa specijalizacijama, dakle tu postoji neka vrsta veće tražnje, u nekim delovima i deficita, ali naravno ima deficita i u oblasti profila sa srednjom stručnom spremom, kao što su različite vrste građevinskih radnika, zidari, tesari, operateri na CNC mašinama, varioci, traže se i medicinske sestre, vozači, magacioneri, prodavci, turistički radnici, ugostiteljski radnici", objasnio je Martinović.
 
Na pitanje koliko u Srbiji ima radnika iz inostranstva i u kojim oblastima se najčešće zapošljavaju, Martinović je naveo da je ove godine izdato oko 23.000 radnih dozvola, kao i da su stranci najviše zaposleni u oblasti građevinarstva.
 
"Najviše dolaze iz Ruske Federacije, NR Kine, Turske, Indije, Kube, ali ima ih i iz zemalja regiona, poput Severne Makedonije, Albanije i BiH, najviše su zaposleni i angažovani u oblasti građevine, tamo gde je deficit radnih mesta", izjavio je Martinović.
On je povodom ciklusa javnih konkursa za zapošljavanja, samozapošljavanje, obuke i stručno usavršavanje nezaposlenih rekao da je zabeleženo veliko interesovanje poslodavaca, nezaposlenih lica i mladih ljudi.
 
On je naveo da je završen program samozapošljavanja, kao i da su pripremljene odluke za uključivanje oko 4.000 lica koja žele da započnu sopstveni biznis.
 
"Među njima imamo oko 100 osoba sa invaliditetom, veliki broj lica romske nacionalnosti, dakle onih teže zapošljivih kategorija koji žele da započnu sopstveni biznis", izjavio je Martinović.
 
Prema rečima Martinovića, Nacionalna služba za zapošljavanje je za mlade pripremila različite programe poput stručnih praksi, pripravništva, programa "Moja prva plata", kao i programe za one koji su pasivni na tržištu rada kao što su prekvalifikacije, sticanja praktičnog znanja i program osnovnog funkcionalnog obrazovanja.
 
Komentarišući IPA projekat "Garancija za mlade", Martinović je naveo da je on ozvaničen potpisivanjem direktnog granta od strane EU, koji je vredan 5.500.000 miliona evra.
 
"Ta sredstva će uskoro biti raspoloživa, ali najveći deo aktivnosti će se sprovoditi od početka naredne godine. Naša namera je da u tri naše pilot filijale uključimo negde oko 4.500 mladih ljudi od kojih će oko 1.200 njih biti uključeno u direktne finansijske poticaje", istakao je Martinović.
  • Realista

    23.06.2023 11:45
    NSZ?
    Koja je svrha te službe za gubljenje vemena i spašavanje uhleba?
  • milos

    23.06.2023 11:26
    @Dusan
    Kod mene u firmi start 70 000+ za 180 h, i slabo ko da hoce raditi...tako da radice Indijci , Turci , onaj ko mora...Ocigledno je svima dobro kad je ova startna plata mala...
  • Dušan

    23.06.2023 09:40
    Umesto dići Srbinu platu. Jeftinije je uvesti arapa, sirijca indijaca koji će da radi ispod minimalca.
    Svaka nam čast kako naši direktori rade. Navikli su na ekstra profit ali ne veštinom već manjim plačanjima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.