MMF poručuje Srbiji: Izbegavati ad hoc mere, novac trošiti na prioritetne investicije

Privredni rast Srbije će u ovoj godini pasti na dva odsto.
MMF poručuje Srbiji: Izbegavati ad hoc mere, novac trošiti na prioritetne investicije
Foto: Pixabay

Razlozi su stroža monetarna i fiskalna politika, još uvek visoka inflacija, slaba spoljna tražnja i pooštravanje globalnih finansijskih uslova.

Sve to utiče na privrednu aktivnost, ocenio je MMF u svom izveštaju nakon završene prve revizije stand-by aranžmana koji Srbija ima sa ovom finansijskom institucijom, prenosi Nova ekonomija.

Očekuje se da će u srednjem roku privredni rast dostići četiri odsto.
 
MMF uočava da je inflacija od 15 procenata u maju i dalje znatno iznad cilja, a bazna inflacija ostaje dvocifrena.
 
Pod uslovom strože monetarne politike, koja verovatno zahteva dalje povećanje referentne kamatne stope, inflacija bi do kraja godine trebalo da se smanji na oko osam procenata i predviđa se da će se 2024. godine vratiti u okvire ciljnog opsega Narodne banke Srbije.
 
Projektovani fiskalni deficit, za koji se ne očekuje da će premašiti tri odsto BDP-a 2023. godine, podržaće smanjenje inflacije i dalje smanjenje javnog duga.
 
MMF ističe da je Srbija postigla u prethodnoj decenije impresivan ekonomski rezultat koji je odraz snažnih ekonomskih politika. Ipak, posledice ruske invazije na Ukrajinu i domaći problemi, pre svega u energetskom sektoru, teško su pogodili ekonomiju.
 
Oštar porast međunarodnih cena energije, domaći problemi u proizvodnji električne energije i pooštravanje globalnih finansijskih uslova doveli su do povećanja potreba za fiskalnim i eksternim finansiranjem u 2022.
 
U okviru Stand-by aranžmana (SBA) podržanog od strane fondova, makroekonomske neravnoteže su već počele da se smanjuju, a devizne rezerve su na vrhuncu svih vremena, navodi ova institucija.
 
Stroža monetarna politika je odgovarajuća za rešavanje izazovnog okruženja visoke inflacije, podršku dinarizaciji i dalje jačanje rezervi.
 
Vlasti su postigle snažan napredak u fiskalno-strukturnim reformama, uključujući u vezi sa investicijama i upravljanjem rizicima.
 
Ubuduće, biće važno pridržavati se novog fiskalnog pravila, izbegavati ad hoc mere potrošnje i obezbediti da se budući fiskalni učinak sačuva ili iskoristi za prioritetne investicije. Pre mesec dana predsednik Vučić je najavio isplatu roditeljima od 10.000 po svakom detetu, povećanje plata prosvetarima i povećanje penzija. 
 
MMF navodi da je reforma energetskog sektora i dalje neophodna. Tekuća povećanja tarifa za električnu energiju i gas pomogla su da se smanje fiskalne subvencije i biće od ključne važnosti za finansiranje osnovnih energetskih investicija u narednim godinama.
 
Ovim aranžmanom planirano je poskupljenje struje u nekoliko navrata. Struja je već poskupela za osam odsto od januara ove godine, osam odsto od 1. maja, a naredna poskupljenja planirana su 1. novembra i još 1. maja iduće godine.
 
Novi zakon o državnim preduzećima (SOE), koji je usklađen sa najboljim praksama OECD-a, pruža snažnu osnovu za reformu upravljanja u energetskom sektoru i šire, ocenjuje MMF.
 
Ovaj zakon je povučen iz skupštinske procedure pre nekoliko nedelje zbog znažnog pritiska javnosti.
 
Paralelno, značajan napredak je postignut u poboljšanju strukture i upravljanja energetskim državnim preduzećima, ocenjuje MMF što se odnosi na nedavni prelazak EPS u zatvoreni AD i ulazak Norvežana u UO ove ključne domaće kompanije.

Ovo je deveti aranžman sa ovom međunarodnom institucijom od 2000. godine i prestavlja veliki zaokret u ekonomskoj politici Srbije u poslednjih nekoliko godina jer će sada uloga MMF u kreiranju ekonomske politike biti veća nego ranije.

  • ringišpil apsurda

    02.07.2023 06:49
    a subvencije za radna mesta
    Znali se sta o "genijalnom načinu" za pranje para i izvlačenje novca iz Srbije?
  • nema vam opstanka

    01.07.2023 10:53
    Onda isključite celu zemlju da ne pravimo dug.
    Narod je isključen i nema da jede zbog računa koji koji su visoki i preterano.
    Ako naroda nema, neće biti ni za vas.
  • /

    01.07.2023 08:46
    /
    au, odose it subvencije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.