Ranđelović: Inflacija visoka, realno bi bilo da se narednih meseci spusti na jednocifren broj

Visoka inflacija je i dalje ključni makroekonomski problem u privredi Srbije, koja onda generiše i druge probleme, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Saša Ranđelović.
Ranđelović: Inflacija visoka, realno bi bilo da se narednih meseci spusti na jednocifren broj
Foto: 021.rs
"Inflacija je i dalje vrlo visoka. Tek smo u martu dostigli vrhunac inflacije i nakon toga u aprilu i maju imamo postepeno obaranje stope inflacije. Ona je u maju oborena na 14,8 odsto i ta stopa inflacije u Srbiji je među najvišima u Evropi", rekao je Ranđelović na predstavljanju 72. broj biltena "Kvartalni monitor", čiji je izvršni direktor.

On je rekao da je, kada je u pitanju inflacija, bitno nekoliko faktora, a to je, pre svega, odložena korekcija cene energenata.

"Za razliku od većine evropskih država koje su cene energenata povećale već prošle godine, mi smo u Srbiji imali odlaganje tih povećanja za ovu godinu, što je učinilo da krajem prošle godine ukupna inflacija u Srbiji bude za par procentnih poena niža u odnosu na prosek zemalja centralne i istočne Evrope, a da sada bude među najvišima", objasnio je Ranđelović.
 
Prema njegovim rečima, od marta je zabeležen blagi opadajući trend što je, pored ostalog, posledica smanjenih inflatornih pritisaka sa globalnog tržišta.
 
"S obzirom na to da je inflacija u prvih pet meseci bila relativno visoka, verovatno viša nego što je očekivano, bilo bi potrebno snažno usporavanje u ostaku godine da bismo dostigli obaranje inflacije na nivo do osam odsto do kraja godine. Ako se postojeća kretanja nastave kako je to bilo u prvih pet meseci realno je da se ona spusti na granicu jednocifrene, na devet do 10 procenata", ocenio je Ranđelović.
 
On je rekao i da podaci za prvih nekoliko meseci 2023. godine ukazuju da je privreda Srbije u stagnaciji.
 
"U prvom kvartalu ove godine imali smo blagi međugodišnji rast. Desezonirano kada se posmatra privredna aktivnost je u prvom kvartalu 2023. bila nešto manja nego u poslednjem kvartalu 2022. godine, tako da možemo reći da je u širem smislu privreda u stagnaciji", istakao je Ranđelović.
 
Naveo je da stopa nezaposlenosti blago nastavlja da pada i za 0,8 odsto je niža u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal 2022. godine, a da stopa zaposlenosti raste.
 
Ranđelović je rekao da je zabeležen "solidan rast nominalnih plata u privredi", ali je on sporiji od rasta inflacije, tako da su realne zarade u prvom kvartalu ove godine bile niže nego u prvom kvartalu 2022. godine.
On je rekao da su ključni rizici koji mogu da oblikuju ekonomska kretanja u Srbiji neizvesnost kada su u pitanju privredna kretanja u zemljama koje su naši veliki trgovinski partneri, kao i brzina savladavanja inflacije.
 
Ranđelović je rekao da je očekivana odluka o uspešnom završetku prvog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, koji je podržan stendbaj aranžmanom, koju je doneo Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda.
 
"Ako gledamo opšte fiskalne ishode, tu nema velikih iznenađenja. Privreda Srbije nije ušla u duboku recesiju u prvom kvartalu, kretanja su manje, više stagnantna. Fiskalni deficit će se, i pored dodatnih mera fiskalne ekspanzije, verovatno kretati u planiranim okvirima ili čak biti nešto manji", rekao je on.
 
Ranđelović je naveo da se i spoljni deficiti smanjuju po osnovu dobrih rezultata koje ostvarujemo u sektoru energetike, pre svega zbog pada svetskih cena energenata i dobre hidrološke situacije u Srbiji, pa "proizvodnja električne enregije ide dosta dobro".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.