Mali: Inflacija nije toliko porasla, počeće da pada

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je inflacija kojoj svedočimo uvezena, ali da će krenuti da pada, dok će plate i penzije rasti.
Na komentar da je porasla inflacija, Mali kaže da nije toliko porasla i da će ona krenuti da pada.
"Imali smo za dve godine povećanje prosečnih penzija u Srbiji za 55,8 odsto. Nije porasla, dakle, inflacija toliko. Ako je prosečna bila ove godine oko 12 odsto, već polako vidite smanjivanje inflacije u celom svetu, dakle i kod nas, negde do kraja godine će biti osam odsto. Ali ono što mi je veoma važno, inflacija će padati i pada, ali plate i penzije koje povećavamo, one će ostati kontinuirano visoke i dalje ćemo ih povećavati", rekao je Mali.
Dodaje da nije Srbija kriva za inflaciju, već da je ona uvezena. 
 
"Nije Srbija kriva ni za konflikt u Ukrajini, ni za energetsku krizu, ali se na pravi način izborila sa tim. Kontinuirano iz godine u godinu, već par godina unazad povećavamo plate, povećavamo penzije, nikada veće plate i penzije nisu bile", rekao je Mali.
  • Хомер

    20.07.2023 11:42
    Зависи
    Човек није слагао у ствари али цене основних намирница и потрепштина су порасле више од инфлације. Сигурно у распону 50-80%. А да ће инфлација пасти хоће, почело успоравање па смањење али има то да траје једно 2 године .
  • Kada zine- laže!

    20.07.2023 11:06
    Godišnja stopa inflacije u evrozoni u junu pala na 5,5 odsto
    Izvor: TANJUG

    Temeljna stopa inflacije u SAD, iz koje su izuzete cene hrane i energije, skliznula je u junu s 5,3 na 4,8 odsto.

    Rast potrošačkih cena u Srbiji je u junu iznosio 13,7 odsto na godišnjem nivou, što je bio treći uzastopni mesec usporavanja inflacije u Srbiji, iako je rast cena hrane (23 odsto) i posebno povrća (40,4 odsto) ostao visok, ukazuju podaci.



  • Samo pitam

    20.07.2023 10:56
    "Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je inflacija kojoj svedočimo uvezena, ali da će krenuti da pada, dok će plate i penzije rasti."

    Dakle - uvezena, a ... ? Inflacija usporava u EU u USA će uskoro biti ispod 2%, a kada ćete onda da uvezete usporavanje inflacije .... ne još .... ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.