Tabaković: Trgovinski lanci neopravdano podigli marže, očekujem da kupci, kao i ja, vode računa

Prvi put posle skoro dve godine Srbija nije zabeležila inflaciju u jednom mesecu. Prema proceni Narodne banke Srbije, jul je završen bez povećanja cena.
Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava podsetila da je inflacija u prvom tromesečju ove godine dostigla svoj maksimum od oko 16 odsto i da se od tada nalazi na silaznoj putanji.
"U junu je inflacija bila 13,7 odsto, a ono što mi vidimo za jul na osnovu podataka koji su dostupni, to je da mesečne inflacije u celosti gledano posle dužeg vremena najverovatnije nije ni bilo", navela je Tabaković, prenosi Euronews Srbija.
 
Guvernerka očekuje da se međugodišnja inflacija najpre spusti na nivo od 12,5 odsto, uz neka sitna odstupanja.
 
"Međugodišnje posmatrano očekujemo da se svakog meseca inflacija smanji za oko jedan procentni poen i da kraj godine završimo na nivou od oko osam odsto i to je bila naša ranija projekcija", kazala je guvernerka NBS.
 
Prema njenim rečima, ključni faktori zbog kojih se projektuje smanjenje inflacije je restriktivna monetarna politika NBS i Evropske centralne banke. 
 
"Imamo i smanjenje uvozne inflacije, one koja nam je u prethodne dve godine napravila najveći problem i činila najveći deo naše inflacije. Tu pre svega mislim na normalizaciju svetskih cena energenata, hrane, metala i sirovine. Primetno je i smanjenje troškova u poljoprivredi i industrijskoj proizvodnji, što bi povoljno trebalo da se odrazi na cenu pšenice i kukuruza, kao i industrijsko bilje, a indirektno i na niže ulazne troškove u proizvodnji osnovnih životnih namirnica, pa i na niže cene mesa, ulja, šećera, brašna...", kazala je Tabaković.
 
Ona je dodala da je primetna i normalizacija međunarodnog transporta, i da domaća fiskalna politika takođe deluje restriktivno što potvrđuje činjenica da od početka godine Srbija beleži suficit u republičkom budžetu.
 
"Na smanjenje inflacije deluje i smanjenje domaće tražnje što vidimo po smanjenju količinskog prometa u trgovini na malo od početka godine kod svih kategorija", kazala je guvernerka.
 
Guvernerka je upozorila da na visinu inflacije utiču i trgovinski lanci koji su, kako je rekla, neopravdano podigli svoje marže. Ona je optužila prerađivačku industriju i trgovine da koriste visoku inflaciju kako bi više zaradili.
 
"Ja zaista očekujem da kupci, kao i ja, vode računa gde je koja roba jeftinija i da ne dozvoljavaju onima koji ugrađuju svoje visoke marže, neopravdano visoke, da zarađuju u ovoj situaciji kada je hrana imala najveći rast", rekla je guvernerka. 
 
"Ne može da se tvrdi da je završeno sa povećanjem kamatnih stopa"
 
U cilju bržeg obaranja inflacije i njenog povratka u granice cilja, prema rečima Tabakovićeve, Izvršni odbor NBS je na poslednje dve sednice povećao referentnu kamatnu stopu za po 25 baznih poena na nivo od 6,5 odsto.
 
"Nijedna vodeća, niti regionalna centralna banka koja se nalazi u režimu inflacionog targetiranja, kao ni NBS, ne može da tvrdi da je završila sa povećanjem kamatnih stopa i da u narednom periodu ne postoji mogućnost dodatnog zaoštravanja monetarne poliike", kazala je Tabaković.
Ona je objasnila da NBS referentnom kamtnom stopom može da utiče samo na jednu trećinu kredita i to one odobrene u dinarima. Rekla je da je zabrinuta za kredite indeksirane u evrima, jer je prognozira rast Euribora.
 
"Ne želim da se iznos sredstava plasiran u stambenim kreditima ili u kreditima privredi pretvore u problematične i nenaplative kredite, jer sećate se dobro, taj procenat je iznosio 23 odsto 2015, mi smo ga sad sveli na tri odsto i na dnevnom nivou u okviru finansijske stabilnosti i kontrole banaka pratimo", rekla je. 
  • Душко

    03.08.2023 13:31
    Пад с марса
    Да гувернерка изјаву и оста жива !
  • jamajka

    03.08.2023 09:11
    Nisu marže, nego maržetine...
    ...jasno kao dan, sve je skuplje nego u Nemačkoj. Ministarstvo trgovine ili ekonomije ili glavni babo da donesu uredbu/zakon da se marže spuste na normalni nivo, a ne da budu 200%. Ako vam je već svejedno ko je na čelu države (po principu sjaši Kurta da uzjaši Murta) izađite na ulice makar da se borite za svoj novčanik i dostojanstvo.
  • /

    02.08.2023 21:54
    /
    eno iz automata ispadaju nove novcate novcanice koje jos nisu bile u opticaju.

    to je predskazanje inflacije.
    rekao sam vam i pre nekoliko meseci pa se pokazalo tacno.

    cime ce danas namirivati botove? milosevic je clanove namirivao polutkama i step sokovima.

    glupav ste narod. umesto da ih vijate motkama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.