Rastu cene hrane nakon izlaska Rusije iz Sporazuma o žitu

Cene prehrambenih proizvoda kao što su pirinač i ulje porasle su na globalnom nivou prvi put posle nekoliko meseci, nakon što se Rusija povukla iz Sporazuma o žitu.
Rastu cene hrane nakon izlaska Rusije iz Sporazuma o žitu
Foto: Pixabay
Indeks cena hrane FAO, koji prati promene međunarodnih cena prehrambenih proizvoda na mesečnom nivou, porastao je za 1,3 odsto u julu u odnosu na jun, zbog viših cena ulja i pirinča.
Cene inače padaju otkako su prošle godine dostigle rekordne vrednosti zbog invazije Rusije na Ukrajinu.
Prekid isporuka iz Rusije i Ukrajine pogoršao je globalnu prehrambenu krizu jer su one vodeći dobavljači pšenice, ječma, suncokretovog ulja i drugih prehrambenih proizvoda, posebno za države u Africi, na Bliskom istoku i Aziji.
 
Svet se još uvek oporavlja od cenovnih šokova, koji su povećali inflaciju, siromaštvo i nesigurnost za hranu u zemljama u razvoju koje se oslanjaju na uvoz.
 
Najnoviji rizik predstavlja izlazak Rusije iz Sporazuma o žitu kojem su posredovali UN i Turska, a koji je omogućavao izvoz žitarica iz luka u Ukrajini.
  • Vule

    05.08.2023 19:27
    Pa moralo je da poraste, bilo je zito 20 din,
  • Pićuka

    05.08.2023 17:31
    Ja stalno pišem da je najveće blago proizvodnja hrane. Ne litijum i ostale rude. Hrana će uvek biti potrebna, osnov za opstanak. Ne jedu se baterije, gume i kablovi. Te pare ne stignu do običnog čoveka. Njemu treba HRANA.
    @Goran
    Pošto si savladao ovu temu, šta misliš? Gde je rešenje i ta jebena zarada.
  • Goran

    05.08.2023 14:48
    Rastu cene i od WW2
    I taj rast nema veze sa Rusijom. Kao što rast cena bilo koje hrane zadnje par godine takođe nije imao. Pa ni ove iz teksta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.