Rekordan broj stranih radnika u Srbiji: Odakle dolaze, čime se bave i žele li da ostanu?

Srbija je za prvih šest meseci ove godine strancima izdala 24.785 radnih dozvola.

Poređenja radi, to je za hiljadu više nego za celu 2021. godinu, piše Blic

I više nego značajan rast je zabeležen i u odnosu na prethodnu godinu kada je Srbija strancima izdala ukupno 35.168 dozvola, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. Razlike su očigledne i kada se porede meseci pojedinačno. Naime, broj izdatih radnih dozvola u martu ove godine bio je 11.717 dok u junu skoro 25.000.

Stranci su u početku uglavnom bili angažovani na fizičkim i sezonskim poslovima, a u poslednje vreme sve ih je više u uslužnim delatnostima. 
 
Strani radnici dolaze iz Indije, Kube, Kine...
 
Najviše stranih radnika u Srbiju dolazi iz Kine, Rusije, Turske, Indije, Kube, Belorusije, Ukrajine i Nepala, Šri Lanke… Na listi top 10 su i komšije iz Crne Gore, BiH i Severne Makedonije.
 
Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje kaže za Blic da je ranije radnicima iz zemalja poput Filipina i Nepala odobravano po nekoliko desetina dozvola godišnje, a da je za prvih šest meseci izdato 150.
 
"Na listi je sada mnogo više Rusa, ali za razliku od ranije i državljana Belorusije i Ukrajine", navodi Martinović.
 
Najveći broj stranih radnika u prethodnoj godini bio je angažovan pre svega u oblasti građevinarstva. 
 
"Radi se o različitim profilima građevinskih radnika - zidarima, armiračima, pomoćnim građevinskim radnicima, gipsarima, tesarima, stolarima. Veliki broj dozvola izdat je i variocima. Takođe, veći broj dozvola za rad izdat je IT stručnjacima iz različitih oblasti IT delatnosti", dodaje.
 
Kada posmatramo stepen stručne spreme stranaca najviše je radnika sa trećim, četvrtim i sedmim stepenom stručne spreme, ali ima i dosta nisko kvalifikovanih radnika. S tim u vezi kreću se i njihove zarade koje su najčešće nešto više od minimalca pa do oko 60.000, najviše 70.000 dinara.
 
Miloš Turinski, PR menadžer portala Infostud, kaže za Blic da eksponencijalni rast stranih radnika u Srbiji u poslednje tri godine možemo videti na osnovu brojki jer je u 2021. godini bilo izdato skoro 24.000 radnih dozvola, prošle godine izdato oko 35.000, dok ove godine za prvih sedam meseci već oko 30.000.
 
"Spram tih podataka slobodno možemo reći da ćemo do kraja godine po svemu sudeći imati oko 50.000 izdatih dozvola za rad. Uzrok uvoza radne snage se ogleda u deficitu svih ovih profila na našem tržištu, pošto zemlja mora imati dokazani deficit određenih kadrova kako bi imala mogućnost da se radna mesta popunjavaju kadrovima iz inostranstva, a Srbija je sada već izrazito deficitarna zemlja kad su u pitanju nižekvalifikovana zanimanja za koje je potrebna srednja stručna sprema, naročito zanati", kaže Turinski.
Prema njegovim rečima, posmatrajući rastući trend u izdavanju radnih dozvola, možemo samo zaključiti da će broj biti sve veći spram deficita koji se ne smanjuje, strane radnike ćemo sve više viđati u pomenutim sektorima.
 
Agencije koje angažuju strane radnike svedoče da sezonske radnike najčešće angažuju poslodavci iz Beograda, a da ima i onih koji dolaze da rade u velikim stranim kompanijama. Pojedine firme poput dostavljačih u momentima su imali i po 20 odsto stranaca u ukupnom broju radnika.
  • Viki

    08.08.2023 14:09
    Zavist
    Sire se lazi da radnici iz Azije imaju vece plate na istim poslovima kao domaci. Zasto bi poslodavac sebi isao na stetu? Istina, neki dobiju kolektivni smestaj. A dobiju i domaci koji dodju sa strane.
  • /

    07.08.2023 22:03
    /
    sada bi imao preko 50g da je to sto pricas istina.
    cim ti je u zargonu druze sve je jasno.
    ne prilici ti tim godinama
  • Nada Radosavljević

    07.08.2023 12:29
    Pa ONI RADE, odakle god da su!!!
    A "naši stručnjaci" neka odu iz Srbije u neku državu iz EU i tamo dobijaju platu za svoj rad koji nude u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.