Zbog afričke kuge poskupeo uvoz živih svinja, i cena mesa će porasti

U Srbiji je zbog afričke kuge uništeno oko 1,5 odsto svinja, a uvoz živih životinja je na istom nivou kao i prošle godine, ali je njihova cena porasla 45 odsto.
Zbog afričke kuge poskupeo uvoz živih svinja, i cena mesa će porasti
Foto: Pixabay
To je izjavio Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.
On je RTS kazao da će svinjetina koja je u Evropi već poskupela za 30 do 40 odsto poskupeti i u Srbiji.
Prema njegovim rečima, taj rast će pogurati nagore i cene drugih vrsta mesa, jer će se koristiti kao zamena za svinjetinu.
 
"Oni koji se bave prodajom svinjetine svakako će imati u vidu ekonomsku moć stanovništva. Cene će ići nagore, ali u razumnom nivou, imajući u vidu kontinuirani pad kupovne moći građana poslednjih šest meseci", istakao je Stanić.
 
Komentarišući zaradu trgovaca koju su monetarne vlasti ocenile kao previsoku, Stanić ističe da nije realno očekivati značajni pad marži.
 
Rekao je da ona može biti stvar pregovora samo kod osnovnih životnih namirnica.
 
"Kod tih artikala koji su najfrekventniji tu može biti pregovora, ali ne treba se previše oslanjati na to, jer može doći do određenih nestašica kao što je bilo prošle godine kada je u pitanju mleko - i onda se taj trošak prebacuje na druge u lancu, a može povećati i uvoz, što će smanjiti potražnju za domaćim sirovinama", napomenuo je Stanić.
 
Napominje da kada se spuste cene dolazi do jačeg inflatornog pritiska koji opet padne na stanovništvo.
 
Što se tiče žetve i zarade od primarnih poljoprivrednih proizvoda, Stanić smatra da ne treba očekivati zaradu koju je Srbija imala protekle godine. 
  • Miki

    24.08.2023 17:02
    Mrs lopovi
    Lopine u slovackoj plecka bez kostiju,krmenadla,vrat bez kosti ispod 4 e ,lopovi lazljivi,ovaj lopovluk vlada samo u srbiji pod ovom vlascu
  • Paja

    24.08.2023 11:48
    omg
    Pre ce biti sns kuga...
  • Милојко Пантић

    23.08.2023 18:39
    Појавила се Пипа на Уљаној Репици иду цене дизел горива горе,само због Пипе

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.