Da li bi dizel mogao da košta kao prošlog oktobra: "Nešto se čudno dešava na tom tržištu"

U odnosu na region, cene goriva u Srbiji su među najvišima.
Da li bi dizel mogao da košta kao prošlog oktobra: "Nešto se čudno dešava na tom tržištu"
Foto: 021.rs
Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže za Euronews Srbija da cene goriva rastu u svim zemljama, a ne samo u Srbiji, kao i da cena dizela generalno brže raste svuda. 
On je naveo da je cena dizela veća u Srbiji nego u drugim zemljama, ali da je to posledica pre svega visine državnih dažbina koje su najveće u regionu.
"Nešto se čudno dešava na tržištu dizela, neobičajeno, zato što cena dizela uglavnom prati promenu cene nafte prilično precizno. Međutim, sada to nije slučaj, cena nafte se stabilizovala, čak se smanjila , ali cena dizela nije", rekao je Mićović. 
 
On kaže da, kada je reč o benzinu, Srbija je na nivou proseka i cena benzina nije najviša u Srbiji. 
 
U Srbiji je razlika između cene benzina i dizela ponovo počela da se povećava, a Mićović kaže da je pitanje za Ministarstvo finansija, odnosno Vladu Srbije, zašto su odredili najviše akcize na dizel u odnosu na druge zemlje.
 
"Sve cene u ovim zemljama kada isključite državne dažbine i, recimo, na našu cenu u Srbiji primenite makedonske državne dažbine, imaćete cenu kao u Severnoj Makedoniji. Naftni sektor u svim ovim zemljama ima prilično ujednačene cene, one se naravno razlikuju jer nije jednako da li izlazite na more gde se trguje derivatima nafte ili ste zaključana zemlja, troškovi logstike su veći, ali državne dažbine su one koje opredeljuju krajnju cenu", kaže Mićović.
 
On je rekao da je u Hrvatskoj i Crnoj Gori dizel poskupeo 10 evrocenti, a benzin tri evrocenta.
 
"To se dešava u svim zemljama, ta promena je drugačija ovih dana, ranije je bilo pravilo da je benzin skuplji u svim zemljama u odnosu na dizel i to već duže nije tako", kaže Mićović. 
 
On navodi da prate cene u celoj EU i u regionu i da je to promenljivo. 
 
"Politika zemalja se menja ne tako dramatično i u velikoj meri, ali naročito u kriznim vremenima se dešava da su recimo takse na dizel mnogo više smanjivane u nekim zemljama pa je zato cena dizela bila niža", rekao je Mićović.
Koliko visoko cene mogu da idu?
 
Na pitanje da li može da se ponovi situacija iz oktobra prošle godine kada je dizel koštao i više od 220 dinara po litru, navodi da to uvek može da se dogodi, ali da ni prošle godine niko nije mogao da prognozira tu promenu i to da će doći do tih vrednosti. 
 
"To je uvek moguće, ali ono što je bitno je da sadašnji tržišni pokazatelji, šire od nacionalnog tržišta, pokazuju da nema osnova za bilo kakve promene takve vrste. Kada je u pitanju ekonomija, nema naznaka da bi moglo da dođe", rekao je Mićović.
 
On kaže da se smanjenje isporuka zemalja OPEK-a spektakularno najavljivalo u smislu da će doći do velikog skoka cene sirove nafte, što se nije desilo.
  • Igor

    30.08.2023 20:15
    ???
    Zašto država uopšte otima novac putem akcize?
  • Pedja

    28.08.2023 20:36
    Ma da
    Nisu ekonomski tigar ko mi
  • Jovan

    28.08.2023 14:44
    X
    Moze li neko od tih "strucnjaka"da mi objasni,kako je to gorivo bilo jeftinije kada je na svetskom trzistu barel bio 120 dolara,nego sada kada je cena 80 dolara?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.