Stručnjaci o povećanju akciza na gorivo: Nema nikakve logike i dovodi do novog inflatornog udara

Povećanje akciza na naftne derivate izazvaće novo poskupljenja goriva i dovesti do novog inflatornog udara s obzirom na to da će ceh platiti potrošači, ocenjuju stručnjaci.
Stručnjaci o povećanju akciza na gorivo: Nema nikakve logike i dovodi do novog inflatornog udara
Foto: 021.rs
Izmene Zakona o akcizama kojim se povećavaju takse na derivate nafte za osam odsto stupaju na snagu od 1. oktobra.
Akciza na benzin će biti povećana za 4,63 dinara, za dizel 4,76 dinara, a za tečni naftni gas za 3,61 dinara.
Akcize, inače, nisu jedine dažbine koje država nameće kada je reč o ceni goriva - tu spadaju i naknade za formiranje obaveznih rezervi od 2,60 dinara za benzin i dizel, a 1,44 za tečni naftni gas.
 
Stručnjaci smatraju da i je i bez povećanja akciza cena goriva u Srbiji prlično visoka, a da je na to uticala energetska kriza izazvana ratom u Ukrajini, pa je zbog toga Vlada Srbije iskoristila mogućnost da odredi maksimalnu moguću cenu naftnih derivata u maloprodaji da bi pratila cene na regionalnom tržištu.
 
Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da neće sve akcize koje su se popele dovesti do istog efekta na inflaciju kao što će na pospešivanje inflacije uticati nove dažbine na naftne derivate.
 
Prema njegovim rečima, za razliku od povećanja akcize na druge proizvode rast akciza naftnih derivata nema nikakvu logiku jer ne mogu da doprinesu bilo kakvom boljitku već samo može da utiče na inflatorni udar koji je već sad prilično jak.
 
Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić istakao je da svako povećanje akciza za naftne derivate neumitno izaziva rast inflacije i da odluku da do toga dođe smatra pogrešnim potezom.
 
"Umesto ukidanja akciza, povećanjem se samo opterećuje privreda novim nametima i to će znatno uticati na njeno poslovanje", zaključio je Rajić.
  • Aleksa

    10.09.2023 10:08
    Moc sekte
    Na vlasti su ljudi bez zanimanja struke i zvanja koji u zivotu jedino sto su uspeli jeste da postanu politikanti bilo koje sekte a najcesce vise njih. Nisu cenjeni niti su ostvareni i ako imaju neku legalnu diplomu od kolega ili struke i kada dodju na vlast svete se svima jer su prethodni zivot proveli u kompleksima i nepostovanju. Vecina je nemoralna po bilo kom osnovu pronevere lazne diplome razvedeni nastrani i u opste losi ljudi. Zato su podobni da vladaju u korist onih koji ih dovedu na vlast a to je uvek protiv interesa drzave i naroda.
  • ILIJA BOSNIĆ

    09.09.2023 19:48
    KONTRAMERE
    Po gorivo,tehniku i jeftiniju hranu kupovati preko granice.
  • Mika

    09.09.2023 18:00
    Inflacija
    Kakvi su majstori za inflaciju pokazali su još 90-tih...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.