Mićović: Povećanje akciza na gorivo neće povećati prihod budžeta, jer će pasti prodaja

Povećanje akciza na derivate nafte za osam odsto ili za nešto više od pet dinara po litru, od 1. oktobra, neće biti praćeno rastom prihoda u budžet za taj iznos, nego će se smanjiti potrošnja.
Mićović: Povećanje akciza na gorivo neće povećati prihod budžeta, jer će pasti prodaja
Foto: 021.rs

To je rekao generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

"Ukazali smo državi koliko bi povećanje akciza moglo negativno da utiče na promet derivata, a time i na prihode budžeta. Svako povećanje akciza doprinosi smanjenju potrošnje", rekao je Mićović za RTS.
Dodao je da razlika u ceni derivata u Srbiji i okruženju potiče u najvećoj meri od visine državnih dažbina.
 
Naveo je da je povećanje akciza na derivate trošak za kompanije, a u kojoj meri će to uticati na cenu zavisi i od drugih faktora kao što je kretanje cena nafte.
 
Mićović je rekao da su se, u prethodne dve godine, sve zemlje bavile problemom kako da smanje državne dažbine kako bi umanjile uticaj rasta cena nafte sa globalnog tržišta na maloprodajnu cenu.
 
Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da će 1. oktobra cene goriva porasti zbog povećanja akcize za osam odsto, bez obzira da li će cena rasti po osnovu rasta cena derivata na Mediteranskoj berzi.
 
"Cena dizela u Srbiji brže raste nego benzina jer se više troši, pa je veći promet, a time i prihod kompanija. Neka vozila, kao kamioni troše isključivo dizel, pa je globalna potrošnja tog derivata veća", rekao je Atanacković agenciji Beta.
 
Teško je, kako je rekao, doći do informacije kakav je dogovor napravila država sa Naftnom industrijom Srbije (NIS) kada je "zamrzla" cenu dizela za poljoprivrednike na 179 dinara po litru, ali da taj gubitak sigurno nadoknađuje povećanjem cena tog goriva građanima i ostalim potrošačima.
  • Zemlja čudesa

    11.09.2023 09:13
    @K
    Nije to samo do iskompleksiranosti... Autobusi nisu baš srećno raspoređeni po gradu. Ima situacija da za ono što se završava za 5-10 minuta kolima treba sat i više autobusom. Onda odlazak i povratak sa posla traju više od dva sata, k’o da radiš u Staroj Pazovi iako je reč o udaljenosti od 5-6 km. Nismo svi jahači dvotočkaša, uzgred.
  • 9

    11.09.2023 09:09
    @Жоржо
    A za cigare i alkohol ? Lepi turski običaj od malih nogu ukorenjen u serbski narod . Džaba škole edukuju zdrav način života ( šetnju , domaće sokove i hranu ,ne plastici ...) kad tatice i mamice imaju "junake" da zapale ,popiju pive i sjednu za volan ćim prije da se ne muće do škole.
  • Жоржо

    11.09.2023 08:56
    @K, управо тако. И у вц се иде колима

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.