Banke zatečene ograničenjem kamate na stambene kredite: Analiziraju mere i spremaju odgovor

Narodna banka Srbije je na 15 meseci ograničila kamatu na stambene kredite do 200.000 evra. Kamata neće moći da bude iznad 4,08 procenata, a odluka se primenjuje od oktobra.
Banke zatečene ograničenjem kamate na stambene kredite: Analiziraju mere i spremaju odgovor
Foto: Pixabay
Šta znači višemesečni rast euribora najbolje znaju kreditni dužnici, svima je rata porasla, mnogima i udvostručena. Na nju Narodna banka Srbije ne utiče, ali može na rad domaćih banaka, obavestila ih je da nominalna kamata na stambeni zajam uzet do kraja jula prošle godine ne sme da pređe 4,08 odsto. Za kredite uzete posle tog datuma primenjivaće se inicijalna kamata ugovorena sa dužnikom.
"Ova mera za korisnike stambenog kredita, a u zavisnosti od trenutka kada su uzimali kredit, pa do preostalog roka dospeća rate, uticaće na smanjenje rate od 10 pa i više od 25 odsto", objašnjava za RTS direktor Sektora za kontrolu NBS Darko Stamenković.
Za kredit od 100.000 evra sa fiksnim delom kamate od tri odsto, plus šestomesečni euribor, trenutna rata je 694 evra, a kamata gotovo sedam odsto. Od oktobra kamata se spušta na 4,08 odsto, a rata na 532 evra, dakle 162 evra manje.
 
Banke posle isteka roka, odnosno kraja 2024. godine, neće imati pravo da traže od građana da im nadoknade tu razliku.
 
"U ovoj godini je došlo do rasta profitabilnosti bankarskog sektora. Oni će podneti deo trenutne krize i povećanja kamatnih stopa, ali to svakako neće uticati na stabilnost finansijskog sistema. Ovo će biti desetak procenata, u proseku od ukupnog bankarskog profita u bankarskom sektoru ove godine", kaže Stamenković.
 
Ekonomisti smatraju da je odluka odlična vest za dužnike i preventiva da se ne poveća broj problematičnih kredita kojih je trenutno manje od tri odsto.
 
"Može da se desi da se značajno smanji kreditna aktivnost, ali moramo da gledamo i s druge strane, da u predstojećem mesecu štednje možda vidimo i smanjenje tih pasivnih kamata koje banke plaćaju za štedne uloge. Zaista, videćemo proračune kada se javi bankarski sektor, ali ovo je veliki udarac na bankarsku profitabilnost, jer vi ograničavate maržu na oko jedan procenat i razlika između administrativne i tržišne kamate je negde oko tri odsto, što je zaista mnogo", smatra profesor Univerziteta Singidunum Nikola Stakić.
Banke deluju zatečeno
 
Banke deluju zatečeno odlukom centralne banke, navodi RTS. 
 
Za sada se ne oglašavaju, a prema nezvaničnim informacijama sazvane su vanredne sednice menadžmenta. Kažu da analiziraju mere i spremaju odgovor.
 
U Srbiji se otplaćuje 158.000 stambenih kredita, a naloženo smanjenje kamate obuhvatiće oko 100.000, kažu u centralnoj banci.
  • Patriota

    13.09.2023 18:31
    Bankarski prevaranti
    Bankarski sektor u zemlji Srbiji je zaštićen k'o beli medvedi. Kažu kamata na stambene kredite je recimo 3% + Euribor. Nekada je Euribor pozitivan nekada negativan. Pre nekih 5,6 godina je bio recimo oko -0.15. Rata kredita je oko 200 EUR. Od toga kamata 105, glavnica 95. Znači da se svakom ratom otplaćuje 95 EUR glavnice. Danas je Euribor pozitivan i iznosi oko 3%. Više manje. Međutim, iako je rata kredita otišla preko 300 EUR banke su smanjile otplatu glavnice na manje od 50 EUR mesečno. Znači uzimaju kamatu svaki mesec 250 EUR. To je čista zarada. Sa onih 105 EUR kamata je otišla na 250 a glavnicu će građani ovim tempom otplatiti "nikada"
  • Dejan

    13.09.2023 16:22
    Cena stanova glavni problem
    Porašće kamate na keš kredite, razne druge naknade, a država treba investitore koje kontroliše da dovede u red, cena kvadrata u Novom Sadu ne sme nigde da prelazi 2000 evra
  • ja

    12.09.2023 16:37
    @Marcco
    Da li bi te začudilo da oni ako i stanuju u tom stanu da za to plaćaju kiriju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.