NBS privremeno ograničila kamate na stambene kredite

Narodna banka Srbije je na današnjoj vanrednoj sednici Izvršnog odbora donela odluku o privremenim merama za banke koje se odnose na stambene kredite za građane.
NBS privremeno ograničila kamate na stambene kredite
Foto: Pixabay
NBS je ograničila kamatu za one koji su korisnici prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom stopom, a čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra. 
Ovim građanima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa za period od narednih 15 meseci, počevši od oktobarske rate, objavila je NBS.
Banka neće imati pravo da od dužnika potražuje razliku u kamati usled primene odluke.
 
Kod stambenih kredita koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine - nominalna kamatna stopa ne može biti viša od 4,08 odsto. 
 
Ovo znači da će tim dužnicima biti umanjena rata kredita od 10 odsto do više od 25 odsto.
 
Кod stambenih kredita koji su odobreni od 31. jula 2022. godine do stupanja na snagu odluke, a čija je inicijalna kamatna stopa veća od 4,08%, korisnici će zaključno sa decembrom 2024. godine plaćati umanjenu ratu kredita sa kamatom iz prvobitnog plana otplate. To znači da su i ovi građani zaštićeni od daljeg rasta rate kredita, iako su okolnosti u kojima su se zadužili već jasno ukazivale na mogući dalji rast euribora, navodi NBS.
 
"Posebno naglašavamo da je kamatna stopa ograničena samo u smislu njenog daljeg rasta dok će banke u slučaju da dođe do snižavanja promenljivih kamatnih stopa biti u obavezi da usklade iznos rate u skladu sa zaključenim ugovorom o stambenom kreditu", navedeno je u saopštenju NBS.
 
Za stambene kredite koji se odobravaju nakon stupanja na snagu odluke u periodu njene primene propisana su sledeća ograničenja:
 
- kod stambenih kredita sa promenljivom kamatnom stopom, banka je dužna da fiksni deo nominalne kamatne stope (marža banke) utvrdi u procentu koji nije viši od 1,1% do 31. decembra 2024. godine, a nakon tog perioda u procentu koji bude utvrđen ugovorom o tom kreditu
 
- kod stambenih kredita sa fiksnom kamatnom stopom banka može odobravati stambeni kredit uz nominalnu kamatnu stopu do 5,03%.
Prevremena otplata
 
Narodna banka Srbije je ovom odlukom omogućila da svi korisnici stambenih kredita, uključujući i one sa fiksnom kamatnom stopom, mogu prevremeno da otplate kredit bez obaveze da plaćaju naknadu za prevremenu otplatu.
 
Kako se navodi, ta naknada kod kredita zaključenih nakon 5. decembra 2011. godine iznosi do 1%, a kod kredita koji su zaključeni pre tog datuma je često ugovarana i u većem procentu.
  • Nemanja

    12.09.2023 22:03
    Dosta više.
    Svakako mu je sve ovo džabe, vidimo se na izborima u što većem broju da ga više skinemo.
  • Mile

    12.09.2023 16:07
    Ozbiljna prica
    U prevodu ko ispunjava uslove i skoro je uzimao kredit, njemu ce rata biti manja za 15% do 25%. Ovo je ozbiljno smanjenje.
  • V5

    11.09.2023 20:43
    A kurs dinara realan?
    Još jedna predizborna mahinacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.