"Bolja cena": Zašto je dizel u Srbiji skuplji nego u Austriji?

Cena dizela za ovu sedmicu "preskočila" je kritičnu granicu, a Vlada najavljuje i povećanje akciza za osam odsto od oktobra.
"Bolja cena": Zašto je dizel u Srbiji skuplji nego u Austriji?
Foto: 021.rs

Do petka litar evrodizela koštaće 211 dinara, što je za četiri više nego prethodne sedmice, a litar benzina 192, odnosno tri dinara više nego proteklih sedam dana, podseća Danas

To je značajno više u odnosu na region, gde građani litar dizela plaćaju i više od 50 dinara jeftinije. Gledano prema cenama goriva, najskuplja iza Srbije je Mađarska, gde litar dizela košta 200, benzina 198, a TNG-a 98 dinara.
 
Iza Mađarske nalazi se Hrvatska, u kojoj je dizel 10 dinara jeftiniji nego u našoj zemlji, ali je BMB95 za dinar i po skuplji. TNG u Hrvatskoj je najskuplji u regionu i košta 106 dinara.
Na četvrtom mestu prema skupoći nalazi se Rumunija, a u ovoj zemlji litar dizela građani plaćaju 185, litar benzina 179 a TNG 80 dinara. Odmah za njom sledi Crna Gora, u kojoj je evro dizel 183 a BMB95 195 dinara. Nešto bolje prolaze građani Bosne i Hercegovine, koji evro dizel plaćaju 171 dinar, benzin za dinar više, a TNG 73 dinara po litru, piše Danas.
 
Među zemlje regiona sa najpovoljnijim gorivom spada Bugarska. U njoj i litar benzina i litar dizela koštaju 168 dinara, dok je litar TNG oko 100 dinara jeftiniji. Ipak, za građane koji koriste
 benzin ili dizel ubedljivo je najpovoljnija Severna Makedonija, gde je evro dizel 153, benzin 167 dinara. TNG je skuplji nego u Bugarskoj, te litar košta 77 dinara.
 
Cene dizela slične kao u Srbiji su u Nemačkoj (212 dinara), Portugalu (207 dinara), Austriji (207), Irskoj (204) i Luksemburgu (201 dinar).
 
Dok stručna javnost upozorava da do ovoga dolazi usled smanjene proizvodnje sirove nafte, kao i viših cena na berzi, Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi, pojašnjava za Danas da najveći problem leži u samom obračunu cena.
 
"Po našem Pravilniku, na cenu derivata ne utiče cena sirove nafte. Jer Uredba i Pravilnik kažu da je reperna cena gotovog proizvoda evro dizela na paritetu Mediteran. Cene koje izlaze petkom i važe za narednih sedam dana, zasnovane su na kotacijskim cenama derivata placa Đenova-Lavera, plus logistički troškovi  dopreme na tržište Srbije, obračunati na 64 dolara po toni. Upravo ta cena je previsoka i 'napumpana' pogrešnim Pravilnikom. Sa tim sirova nafta, od koje se u rafineriji u Pančevu proizvode derivati, nema nikakve veze. Na sve to je visoka akciza, uz dodatno primenjivanje PDV-a. Iz tog razloga, novim povećanjem akciza možemo očekivati i povećanje cena goriva", kaže sagovornik Danasa.
On ističe da se vođenjem tzv. "kvalifikovane matematike" dolazi do pogubnog rezultata za džep građana, i kako kaže "pljačkanja potrošača od strane vlade".
 
"Visokim cenama derivata direktno se utiče na povećanje troškova i nabavnih cena, odnosno rashoda u bilansu poslovanja. Kada rashodi budu veći od prihoda, redom će propadati privredna društva i preduzetnici. Ograničavanjem maloprodajne cene, stvoren je privredni ambijent u kome proizvođač može da prodaje derivate po većoj ceni od propisane maloprodajne. Posledice takve politike cena biće jasne kroz nekoliko godina, jer vlada Uredbom i Pravilnikom narušava tržišne mehanizme, što se posebno odnosi na konkurentnost. Drugim rečima, Uredbom i Pravilnikom privilegovani su NIS kao proizvođač i uvoznici derivata, ali na teret građana Srbije", poručuje Rakić.
 
Naposletku, sagovornik Danasa dodaje da su trenutne potrebe privrede i stanovništva oko 4,2 milijarde litara dizela i benzina, ali da država visinu dažbina može propisati koliko god poželi, konkretno - u odnosu na to koliko novca joj je potrebno.
  • Radmila

    22.09.2023 20:54
    Akcize u ceni goriva
    Ne treba kriviti Ruse, jer gorivo nije skupo. U ceni od 211din cena dizela je 30%, a 70% su akciza koje još hoće da poveća onaj što se bori za glasove i podmićuje narod.
  • DZOKUS

    22.09.2023 14:32
    rast cena dizela
    Ne treba biti bas nesto pametan da bi se našao razlog za rast cena derivata.
    Drzava ima vece troskove za penzionere,rast plata zdravstvu,
    rast plata u obrazovanju,veca izdvajanja za vojsku,veća izdvajanja za otplatu kredita itd.
    Izvinite gradjani pa zar mislite da negde postoji ćup za to , ali neciji tudji odakle se sve to finansira, prevarili ste se , taj ćup su vasi dzepovi.
  • NS pismatrac

    21.09.2023 23:03
    Ruska nafta
    Aca
    19.09.2023 • 08:32
    bez naslova
    Зато што смо добри с Русима, па нам дају добру цену.
    ‐-----------
    Kupovali smo mi od rusa jeftinu naftu ali je razliku uzimala drzava.
    Sad su nam braca sa zapada zabranili da uvizimo rusku naftu, ali predsednik se dosetio da poveca akcizu i resi barem delimicno problem svoj problem.

    Pa sta misilte sve ove vanredne isplate, odakle dolazi novac - od kreditnog zaduzenja i to mi i nasa deca treba da vracamo a niko nas nepita.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.