Bajatović: Taksa na ruski gas kroz Bugarsku uticaće na cenu tog energenta u Srbiji

Direktor Srbijagasa Dušan Bajtović rekao je da će odluka Bugarske o povećanju takse za tranzit gasa gasovodom "Balkanski tok" kroz tu zemlju uticati na cenu tog energenta.
Bajatović: Taksa na ruski gas kroz Bugarsku uticaće na cenu tog energenta u Srbiji
Foto: 021.rs
Bajatović je dodao da od Vlade Srbije zavisi da li će se to uračunati u cenu za krajnje potrošače.
"Da li bi se plaćanje te takse odrazilo na konačne cene gasa? Odrazilo bi se. Da li bi se odrazilo na potrošače u Srbiji, zavisi šta Vlada Srbije proceni. Nećemo gledati samo cenu gasa, već i privredni rast, radna mesta, da li može stanovništvo to da plati", rekao je Bajatović.
Podsetio je da je u Srbiji na snazi uredba kojom je cena gasa ograničena.
 
Istakao je da je povećanje tranzitne takse "strašna situacija za celu jugoistočnu Evropu".
 
"Time su prekršena sva tržišna pravila i uvedena diskriminatorna mera i ispada da potrošači u Srbiji i Mađarskoj treba da pune bugarski budžet", rekao je Bajatović.
 
Uredba, koju je pre nekoliko dana donela Bugarska i koja je odmah stupila na snagu, predviđa taksu od 10,76 dolara za 1.000 kubnih metara ruskog prirodnog gasa koji se isporučuje kroz teritoriju te zemlje gasovodom "Balkanski tok".
Time bi se, kako su preneli mediji, obezbedio prihod od 1,2 milijarde evra i za godinu dana isplatio trošak gradnje tog gasovoda kroz Bugarsku.
 
Ako bi se ta povećana taksa uračunala u krajnju cenu za potrošače u Srbiji, poskupljenje gasa bi iznosilo oko 20 odsto, jer je već planirano da od 1. novembra poskupi deset odsto.

Teme

GAS
  • Lajos a ti

    19.10.2023 18:49
    Taxa na kamione
    Uvedite im reciprocitet za svaki prolazak kamiona sa bugarskim tablicama, par eura po kamionu i videcete kako ce kmecati
  • nema

    19.10.2023 13:05
    matematika
    Dakle bugari će da naplate 10,76 dolara za 1000 kubnih metara. 0,018 dolara po kubiku prvedeno u dinare 2 dinara po kubiku gasa. Kad prođe kroz napredni oblik matematike .....poskupljenje 20% , 10% planirano i još 10% za bugare. To je odlična vest , to bi značilo da će kubik gasa biti 25 dinara.
    Za one što se ne greju na gas informacija, sadašnja zvanična cena je 43 dinara i poskupeće prema najavama na 47 dinara.
    Znači bugarskih 2 dinara je po našem kursu 4,7dinara
  • Пантелија

    19.10.2023 12:56
    Добра је ствар да на његова примања не утиче он се на дрва греје

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.