Mali: Inflacija u oktobru pala na 8,5 odsto

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je inflacija u oktobru pala na 8,5 odsto, sa 10,2 odsto, koliko je iznosila u septembru.
Mali: Inflacija u oktobru pala na 8,5 odsto
Foto: Pixabay
"To je zajednički uspeh svih nas. Očekivali smo jednocifrenu inflaciju u decembru, ali očigledno su sve mere koje smo preduzeli poslednjih meseci dale rezultat", rekao je Mali posle obilska nove zgrade Poreske uprave u Zemunu, objavljeno je na sajtu Ministarstva.
On je naveo da su obaranju inflacije doprineli akcija "Bolja cena" gde je 36 artikala na stalnom sniženju, zatim kontrola cene goriva koja i dalje traje, kao i nekih osnovnih životnih namirnica, ali jedna od najnižih cena cena struje i gasa u Evropi.
Mali je rekao da Srbija ima i dalje restriktivnu fiskalnu politiku, a budžetski deficit je niži od predviđenog.
 
"Svaki makroekonomski indikator nam je dobar. Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu je iznosio 3,5 odsto, a do kraja godine ostvarićemo rast od 2,5 odsto", kazao je Mali.
 
Direktorka Poreske uprave Dragana Marković podestila je na to da je 2015. godine započet program transformacije te službe koja je u Beogradu bila locirana na 28 lokacija, što je otežavalo rad.
  • udb

    08.11.2023 10:11
    eee sad srbija padne.....
  • Gordana

    08.11.2023 09:16
    Kako gde
    Hvala što ste najviše u Novom sadu podigli državne troškove otkad je Novi sad glavni grad Srbije mislila sam da je Beograd glavni grad koji ima najviše privilegije u državi hvala vam
  • Samo pitam

    08.11.2023 08:30
    Više nije uvezena inflacija jer je u EU inflacija 2.9% ... ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.