Demirović: Unapređen položaj paušalaca i frilensera, rast broja preduzetnika za više od deset odsto

Pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović izjavio je da su najvažnije regulatorne izmene ove godine urađene na poboljšanju položaja paušalaca i frilensera.
Demirović: Unapređen položaj paušalaca i frilensera, rast broja preduzetnika za više od deset odsto
Foto: Pixabay
Dodao je da je produženo ograničenje povećanja poreske osnovice za paušalce do 10 odsto do kraja 2025.
 
On je to izjavio na skupu "Šta očekuje paušalce i frilensere u Srbiji u 2024".
Kako se navodi, u Srbiji je trenutno više od 328.000 preduzetnika, a u prvoj polovini godine registrovano je oko 22.500 novih, što je za 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
 
Koordinator za poresku kontrolu u Poreskoj upravi Dragan Agatunović rekao je da je registrovano oko 147.200 paušalaca, a da ih je pre tri godine bilo 121.700.
On je istakao da je značajno unapređen postupak oporezivanja frilensera i da je oko 3.400 obveznika podnelo oko 7.800 prijava u ukupnom iznosu od 582 miliona dinara.
 
Predstavnica Sektora malih i srednjih preduzeća Ministarstva privrede Aleksandra Vučetić rekla je da preduzetnici čine 27,3 ukupnog broja zaposlenih u Srbiji i učestuju sa 24 odsto u bruto društvenom proizvodu.
  • Детелинара

    18.11.2023 20:06
    Од процене да има око 70.000 фриленсера, само 3700 је поднело пореске пријаве за приходе. Шта то говори? Па говори да је већина одустала од тог посла, део њих побегао из земље, део ради и даље на црно, а део је нашао неко запослење. У преводу, уништен је један сектор који је доносио овој држави чисте девизе и то у милионским износима. Штеточинска власт наметнула најгори порез у Европи за фриленсере и сада видимо резултате. Све чега се ови дохвате то пропада.
  • Antuntun

    18.11.2023 17:50
    Položaj frilensera odražava zaostalost i pokvarenost vlasti u Srbiji. Nikakvo poboljšanje nije ostvareno. Porezi su najviši u Evropi. Iz toga se vidi da je vlastima najbitnije kratkoročno otimanje ogromnih suma novca, jer treba namiriti krdo nepismenih partijskih neradnika i botova u javnim preduzećima, umesto da se budžet polako puni kroz povećanu potrošnju. Ovako povećane potrošnje nema jer frilenseri dobar deo zarade ostave državi. Dok ne budu naterani da pređu u paušalce ili jednostavno ne odu iz zemlje. Sa druge strane, ni položaj paušalaca nije poboljšan. Pokušajte da dignete kredit kao paušalac, na primer. Jednostavno, ova država nije čak ni maćeha, nego čedomorka.
  • Milutin

    18.11.2023 14:02
    Treba da povećaju granicu od 6 miliona u skladu sa inflacijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.