U Srbiji 13. platu isplaćuje tek petina firmi: Evo kakva je situacija u regionu

Oko 17 odsto kompanija u Srbiji isplaćuje radnicima 13. platu, pokazuje istraživanje Mreže za poslovnu podršku koje je preneo Forbs.
U Srbiji 13. platu isplaćuje tek petina firmi: Evo kakva je situacija u regionu
Foto: 021.rs
Stručnjaci, sindikati i poslodavci nisu zadovoljni ovim rezultatom, ali uglavnom ističu da je to odraz ekonomske situacije u kojoj posluje privreda.
 
"Unija poslodavaca smatra da bi bilo korisno i dobro i da treba težiti tome da to bude jedan ustanovljeni običaj da sve firme treba da isplaćuju 13. platu, ali je činjenica da često veliki broj firmi nema tu mogućnost", kaže počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.
Prema njegovim rečima, treba imati u vidu da postoji više od 400 hiljada različitih kompanija i da se one značajno razlikuju po načinu poslovanja i neke od njih nisu u mogućnosti da isplate 13. platu zbog gubitaka.
 
Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata kaže da je pocenat isuviše mali, ali da je situacija takva kakva jeste i za sindikate nije pozitivna.
 
"Znam za nekoliko velikih kompanija koje isplaćuju 13. platu, ali taj procenat mora da bude znatno veći jer u krajnjoj liniji radnici su ti koji su doveli do povećanja profita i do boljeg poslovanja", dodaje Savić.
Ekonomista Milan Kovačević smatra da u Srbiji domaća privreda nije dovoljno rentabilna, da profiti nisu uporedivi sa profitima kompanija u nekim drugim zemljama i da se moraju stvoriti povoljniji uslovi za poslovanje, koji sad nisu dobri, a kako bi se poslodavci izdašnije ponašali.
 
Kovačević smatra da su stranim ulagačima dati mnogo povoljniji uslovi za poslovanje, kroz razne subvencije i da je teško domaćim preduzećima u konkurenciji "sa onim koji su došli sa subvencijama da rade ovde".
 
A kako je to u regionu?
 
Bloomberg Adria je proverao u kojim državama u regionu su najizdašniji. 
 
Iako 13. plata ili bonus na kraju godine nije zakonski definisan ni u jednoj zemlji u regionu, neki predlozi su se pojavili u Sloveniji, kompanije se sve češće odlučuju za ovakvo nagrađivanje svojih zaposlenih. Ne samo zbog nedostataka radne snage i smanjenja fluktuacije, ovakvo nagrađivanje takođe može da bude izvrstan alat za njihovu motivaciju. Velika prepreka u tome su različiti sistemi oporezivanja.  
 
U Sloveniji je nagrada za poslovnu uspešnost oslobođena poreza na dohodak do visine prosečne plate - ona je u septembru iznosila 2.174,7 evra bruto (poslednji podaci). Božićnica je do tog iznosa oslobođena poreza na dohodak, ali ne i doprinosa. Dodatna nagrada pripada radnicima u skladu sa kolektivnim ugovorom ili ako je to poslodavac propisao internim aktom društva. U nekim slučajevima isplata zavisi i od ličnog uspeha, kao i od uspešnosti poslovanja preduzeća. 
 
Dok većina slovenačkih poslodavaca isplaćuje dodatke na kraju godine, srpski poslodavci često navode da se zbog visokog oporezivanja ne odlučuju na isplatu tzv. 13. plate. S poreskog stanovišta, nagrada ili bonus tretiraju se kao redovna plata na koju se plaćaju porezi i doprinosi. Nešto je poreski povoljnija isplata naknade u višem iznosu od mesečne osnovice doprinosa, koja u 2023. godini iznosi 500 hiljada dinara (4.270 evra). Važi pravilo da što je veći bonus, to je niža ukupna poreska stopa oporezivanja bonusa. Nacionalna statistika za Srbiju pokazuje da se bonusi redovno isplaćuju. To je vidljivo iz podataka o isplati prosečne plate za decembar prošle godine, koja je dosegla 718 evra neto i bila sedam odsto veća od plate za novembar. 
 
U Hrvatskoj poslodavac može zaposlenima neoporezivo da isplati do 663,62 evra godišnje u vidu posebnih nagrada (regres za godišnji odmor, božićnica, uskrsnica i sl.). Ako primanja na osnovu svih povremenih nagrada prelaze navedeni neoporezivi iznos, one se smatraju redovnom platom i zbog toga se takođe oporezuju. 
 
U Bosni i Hercegovini (BiH) važe drugačiji propisi za isplatu i oporezivanje dodataka na platu kao što su bonus, nagrada, regres, božićnica i 13. plata. I dok poslodavci u Federaciji BiH isplaćuju neoporezive naknade poput regresa, preduzeća u Republici Srpskoj radije povećavaju decembarsku platu nego da daju 13. platu jer se na te naknade plaćaju porezi i doprinosi na puni iznos. 
 
"Problem je siva ekonomija. Neki poslodavci radnike nagrađuju određenim iznosom 'u koverti'. To stvara nelojalnu konkurenciju. Pre svega bilo bi potrebno izjednačiti poslodavce, a zatim sklopiti sporazum o regulisanju 13. plate", naglašava Saša Trivić, predsednik Saveza udruženja poslodavaca Republike Srpske.
Inače, sve što se zove plata, pa tako i 13. plata, oporezivo je kao i svaka druga plata u godini, a to važi i za isplate bonusa. U BiH tek malo kompanija može da isplati 13. platu, ocenjuje sagovornik Bloomberg Adria. 
 
U Severnoj Makedoniji se božićnica ne isplaćuje. Tamo Božić, kao i u Srbiji, slave 7. januara, pa tako nazvati bonuse ne bi imalo smisla. Umesto božićnice, kompanije isplaćuju 13. platu, a njena isplata je regulisana zakonom o radu, ali se na tu isplatu plaćaju doprinosi. Visinu nagrade određuje svaka kompanija samostalno, a na nju je propisana stopa poreza od 10 odsto koju su firme dužne da plate.
  • 9

    18.12.2023 15:41
    Ah ti
    Slovenci - konjušari ,
    Hrvati - robovi
    Truli zapad - okupatori
    dele 13.tu platu i bonuse
    a ponosni srBski narod glođe koske i crkava oko
    Crkava sa najnovijim Audijima i Mercedesima. Ni poslanici i vladajući ološ ne zaostaju u razmetanju . Veseli se serBski rode što te tvoji na kolac ne nabijaju i ćuti i trpi i zavidi svima što nas mrze u ovom ekonomskom tigru.
  • Milan

    18.12.2023 10:40
    "Сиротињо и Богу си тешка!"
    Овим нашим мученицима не исплаћују ни 12 зарада редовно.

    Лепо је што се исплаћује плата 13 у Словенији.
    Треба рећи да је тамо минимална плата 1.000 Еур, док овде већина ради за 50-60к РСД.
  • Jovan

    18.12.2023 09:56
    Zive bile i zelim da samo one prezive predstojecu krizu. Ostalima zelim da jos rapidnije ostanu bez radnika pa nek praziluk gazde rade sve same!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.