MMF: Veštačka inteligencija će povećati nejednakost u svetu

Veštačka inteligencija (AI) će imati uticaj na oko 40 odsto svih globalnih poslova, a u mnogim slučajevima će uzrokovati značajno pogoršanje nejednakosti u svetu.
MMF: Veštačka inteligencija će povećati nejednakost u svetu
Foto: Pixabay
To se navodi u istraživanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), javlja danas BBC.
 
Komentarišući ovaj dokument direktorka MMF Kristalina Georgijeva kaže da istraživanje pokazuje da će u razvijenim zemljama vestačka inteligencija uticati čak na 60 odsto svih radnih mesta.
U polovini ovih slučajeva uticaj će biti pozitivan i uzrokovaće povećanje radne produktivnosti, ali u preostalim slučajevima AI će imati znanje i mogućnosti da obavlja poslove mnogih zaposlenih što bi moglo da dovede do smanjene potražnje za radnom snagom, pada dnevnica, pa čak i potpunog ukidanja nekih poslova.
 
Georgijeva naglašava da će, prema novim projekcijama MMF, samo 28 odsto poslova biti pod uticajem ove tehnologije u nerazvijenim zemljama.
"Nažalost, ove zemlje nemaju infrastrukturu ili znanje da bi imale benefit od upotrebe veštačke inteligencije pa postoji opasnost da tokom vremena dođe do još većeg zaostajanja nerazvijenih i povećanja nejednakosti među nacijama", kaze Georgijeva.
 
Mlađi radnici kao i radnici sa većim primanjima mogli bi da dobiju disproporcionalno visoke plate, ukoliko prihvate i počnu da rade sa veštackom inteligencijom, dok će stariji i manje kvalifikovani radnici, prema rezultatima studije, zaostajati u primanjima.
 
Direktorka MMF naglašava da je od velike važnosti da sve zemlje primene kompleksne socijalne mere i da sprovedu reedukaciju osoba koje zaostaju u obrazovanju i primanjima.
 
"Na ovaj način možemo tranziciju, koju uzrokuje vestačka inteligencija, da napravimo prihvatljivijom za mnoge ljude i da ne dozvolimo dalje povećavanje nejednakosti u svetu", kaže ona. 
  • petak

    16.01.2024 08:33
    veštačka inteligencija je super tema da se ova oblast
    definiše sa pet reči ( to je zakon psihologije najviše 5 reči) i da one bude trendi i prihvaćene od većine.
    Pokušaj da se opiše sa više od 5 reči i više od 10 sekundi čitanja
    malo koga će interesovati.(Izgovor - Neće imati vremena za razmišljanje i čitanje )
  • Uvek ostaje

    15.01.2024 21:55
    činjenica da su algoritme za AI kreirali ljudi. Nesumljivo dobri programeri ( ili bar pristojno obrazovani), ali ipak ne najpametniji i bezgrešni.
    Tako da će AI sigurno biti velika pomoć ali ne i 100% na zamena.
    To je kao i statistika: tačan zbir netačnih podataka. Ako je polazni imput manjkav, cela procedura je tačna a rezultat ostednji.
    Ipak inteligencija ima primat
  • Zemlja čudesa

    15.01.2024 19:50
    Nova šarena laža
    Prirodna inteligencija će uvek biti superiornija u odnosu na AI. Ovo su isti narativi o blagostanju kao u vreme kada su počeli da se šire PC, a rezultat imamo prilike da vidimo - sasvim suprotan. Ljudi su sve gluplji i nesposobniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.