Rusija zemlja protiv koje je uvedeno najviše sankcija ikada: Na snazi njih 18.772

Rusija je zemlja protiv koje je uvedeno najviše sankcija ikada.
Rusija zemlja protiv koje je uvedeno najviše sankcija ikada: Na snazi njih 18.772
Foto: Pixabay
Trenutno je na snazi 18.772 sankcija ruskim pojedincima i preduzećima, što je šest puta više nego pre početka rata u Ukrajini, piše portal Biznis.rs.
 
Na već važeće zapadne sankcije zbog aneksije Krima 2014. godine, od februara 2022. godine dodato je 16.077 novih sankcija, prema podacima američke IT kompanije Castellum.
U broju sankcija protiv Rusije prednjače SAD sa 3.551 restrikcijom, dok ih slede Kanada, Švajcarska i Velika Britanija. Većina tih sankcija usmerena je na pojedince (11.462), dok poslovni entiteti trpe 4.344 mere, brodovi 169, a avioni 102. Ove brojke ne uključuju sankcije poput opšteg trgovinskog embarga na gas ili naftu.
 
Pored sankcija koje su uvele države i upravljačka tela, više od 1.000 kompanija povuklo se sa ruskog tržišta, prema istraživanju Škole za menadžment američkog Univerziteta Jejl. Među kompanijama koje su napustile Rusiju su Adidas, Google, Disney, Exxon i Volkswagen.
Pre rata u Ukrajini, Iran je bio daleko najviše sankcionisana država u istoriji sa 3.616 aktivnih sankcija koje su uvele SAD, Velika Britanija, zemlje Evropske unije, Australija, Kanada, Indija i Izrael. Odnosi Zapada, pre svih SAD, sa Teheranom bili su posebno napeti zbog iranskog nuklearnog programa, kao i zbog neprijateljskog stava prema Izraelu.
 
Većina sankcija koje su uvedene Siriji, koja je treća na listi sankcionisanih zemalja proizašlo je iz događaja u vezi sa sirijskim građanskim ratom koji je počeo 2011. godine, prenosi Statista. Nakon građanskih nemira tokom Arapskog proleća, sukobi između snaga Bašara el Asada i koalicije domaćih i stranih boraca doveli su do humanitarne krize i raseljavanja više od polovine od 22 miliona stanovnika ove zemlje.
 
Na četvrtom mestu je Severna Koreja protiv koje je uvedeno 2.171 mera sankcija. Prve sankcije protiv ove zemlje datiraju od pedesetih godina, a uvele su ih SAD zbog rata u Koreji. Sankcije su u međuvremenu pooštravane, a UN su donele nekoliko rezolucija i više paketa sankcija protiv Severne Koreje zbog nuklearnih proba. Pored zapadnih zemalja i njihovih saveznika u Aziji, u skladu sa odlukama UN sankcije protiv Severne Koreje uvele su i Kina i Rusija.
 
Sledeće na listi su Belorusija, Mjanmar i Venecuela, a na listi nema Kube, koju su američke sankcije zamrzle u vremenu. Američka blokada Kube počela je šezdesetih godina, a prema izveštaju koji je Havana podnela UN-u 2020. godine, embargo je koštao Kubu 144 milijarde dolara. Podaci pokazuju da trgovina između SAD i Kube tokom pedesetih godina bila na višem nivou nego u 21. veku.
 
Najsveobuhvatnije sankcije UN protiv SR Jugoslavije 1992. godine
 
Rezolucija 757 Saveta bezbednosti UN u maju 1992. godine označila je najsveobuhvatniji set mera koje su UN ikada primenile. Bile su to sankcije protiv SR Jugoslavije.
 
Okosnica ovih sankcija bio je gotovo potpuni trgovinski embargo, zajedno sa zabranom transfera sredstava iz Jugoslavije i u nju, prekidom vazdušnog saobraćaja i obustavom svake zvanično sponzorisane naučne i tehničke saradnje i kulturne razmene.
Rezolucija je takođe zahtevala od članica UN-a da smanje broj zaposlenih u jugoslovenskim diplomatskim i konzularnim predstavništvima i zabranila je jugoslovenskim sportskim timovima da se takmiče na međunarodnim takmičenjima.
 
Sankcije su do 1995. godine (kada su suspendovane) doprinele značajnom ekonomskom padu zemlje, čija je industrijska proizvodnja smanjena za najmanje 50 odsto u odnosu na 1991. godinu, prema podacima američkog Stejt departmenta.
 
U martu 1998. godine Savet bezbednosti UN doneo je Rezoluciju 1160, uvodeći embargo na oružje SR Jugoslaviji. Nakon ovih mera Evropska unija zabranila je avio-kompaniji JAT da leti u članice EU i zamrznula sredstva jugoslovenske vlade u zemljama članicama EU. Letovi JAT-a u EU obnovljeni su 9. oktobra 2000. godine.
  • Darkoni

    16.01.2024 10:25
    Rusija je nerazvijena propala država, zrela za regionalnu netabilnost sa mnogim potisnutim ali ljutitim nacionalističkim, secesionističkim pokretima koji stoje u blizini. Industrija gasa i nafte im nikada više neće donositi vitalne prihode kao ranije.
  • Zamenik zamenika

    15.01.2024 18:27
    Rusija je 1992. godine glasala ZA uvođenje sankcija Srbiji,najstrožim ikada viđenim na svetu do tada. Rusija je prva država koja je priznala nezavisnost Hrvatske,dva meseca pre nego USA.Ruski predsednik Boris Jeljcin odlikovao je tadašnjeg predsednika Hrvatske Franju Tuđmana a Vladimir Putin je odlikovao Hrvatskog predsednika Stipu Mesića,obojicu ordenom za zasluge u borbi protiv fašizma. Rusija je Hrvatsku snabdela migovima kojima je gađan Knin i kasnije izbeglička kolona Srba. Molim lepo
  • Plaćač poreza

    15.01.2024 13:30
    @zztop
    Najjače rusko/SNS oružje su botovi. Bez njih bi propali za mesec dana. Sve te baljezgarije botovske koje pišu, lupaju minuse na zdravu pamet, činjenice i razum, happy, pink dolaze iz istog centa, iz ruske ambasade. To je deo psihološkog i medijskog rata koji je očigledan i na društvenim mrežama i na medijskim portalima. Medijska manipulacija je ogromna i utiče na znatan broj ljudi. Zdrav razum i interes Srbije je uvek bio a i sada je na zapadu, NATO i EU ali botovi kojih ima ogroman broj i koje plaća SNS su protiv zdravog razuma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.