Amazon preko skenera paketa pratio koliko radnici rade: Alarm ako radnik nije aktivan 10 minuta

Francuska agencija za zaštitu podataka CNIL saopštila je da je kaznila kompaniju Amazon sa 32 miliona evra zbog "preterano nametljivog" nadzora koji je služio za merenje učinka zaposlenih.
Zaposleni u Amazonovom logističkom centru u Francuskoj su praćeni prevashodno putem skenera koje osoblje koristi za obradu paketa, navodi CNIL, prenosi portal Frans24.
Skeneri su upozoravali šefove na neaktivnost koja traje duže od 10 minuta, kao i na prebrzo rukovanje artiklima, a Amazon je pratio i vreme od ulaska zaposlenih do trenutka kada počnu da rade.
Radnici nisu bili adekvatno obavešteni o nadzoru, a Amazon je čuvao podatke o njihovom radu 31 dan.
 
Francuski regulator smatra da je Amazonov nadzor u suprotnosti sa opštom uredbom Evropske unije o zaštiti podataka (GDPR), koja nameće stroga pravila kompanijama za dobijanje saglasnosti o tome kako se koriste lični podaci.
 
Portparol Amazona se ne slaže sa ovom odlukom pošto smatra da je pomenuti sistem nadzora potreban "da bi garantovali sigurnost, kvalitet i efikasnost" rada i nije isključio mogućnost žalbe.
  • R49

    24.01.2024 07:45
    Marks je bio u pravu
    Kapitalizam u punom sjaju.
  • Poznato

    24.01.2024 07:32
    je i čuveno u svetu ime i bogatstvo Džefa Bezosa, a o sramnom naličju tog bogatstva, modernom ropstvu stotine hiljada radnika Amazona, svedoči u svojoj knjiga Zemlja Nomada istraživačke novinarke Džesike Bruder. Za mene je to realni prikaz i istinito svedočanstvo sve bede tog basnoslovnog bogatstva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.