Najveća svetska zlatara prestaje da koristi iskopano zlato i srebro

Najveća svetska prodavnica nakita po količini prodatih proizvoda "Pandora" odlučila je da prestane da koristi iskopano srebro i zlato.
Najveća svetska zlatara prestaje da koristi iskopano zlato i srebro
Foto: Pixabay
Takođe, u proizvodnji nakita će upotrebljavati samo reciklirane plemenite metale, koji zahtevaju manje energije za proizvodnju, a sve kako bi smanjila emisiju ugljen-dioksida.
 
Prema godišnjem izveštaju te danske kompanije, ona svake godine kupuje oko 340 tona srebra i jednu tonu zlata, a tokom proizvodnih procesa oslobodila je 264.224 tone ugljen-dioksida (CO2) u 2022, preneo je Rojters.
Korišćenjem recikliranih, umesto novoiskopanih metala, "Pandora", poznata po svojim narukvicama od 65 do 95 dolara, smanjiće indirektnu emisiju za oko 58.000 tona godišnje, rekao je njen potpredsednik Mads Tvomi Madsen.
 
Kako se navodi, lanci snabdevanja recikliranim metalom predstavljaju rizik, jer ukradeno zlato može da se proda kao otpad za recikliranje, ali i zbog toga jer je teško dokazati poreklo metala kada se jednom istopi.
Kako bi ublažila rizike, "Pandora" je odlučila da koristi standard koji je razvio svetski "Savet odgovoran za nakit" (Responsible Jewellery Council), koji isključuje zlatnike i zlatne poluge kao izvor recikliranog zlata, navodi britanska agencija.
 
Pandora, koja je 2022. prodala 103 miliona komada nakita, proizvodi nakit u dve fabrike na Tajlandu i gradi treću u Vijetnamu.
 
I njeni konkurenti, poput Monike Vinader i Misome, takođe ističu svoju stoprocentnu upotrebu recikliranog srebra i zlata.
 
Rojters navodi da rafinerije metala recikliraju srebro iz industrijskih katalizatora, rendgenskih zraka, elektronske opreme i starog srebrnog pribora, a reciklirano zlato dobijaju iz otpada od proizvodnje nakita, kao i od starog nakita.
  • skep

    31.01.2024 10:37
    Kaže: ...rafinerije metala recikliraju srebro iz ... rendgenskih zraka ... Ko ovo demonstrira, lično ću mu platiti put za Štokholm kad bude primao Nobelovu nagradu.
  • R49

    31.01.2024 07:13
    savremenik
    Nisam znao da će Pandora početi da koristi zlato i srebro. Šta je sa platinom?
  • SuperN.

    30.01.2024 20:08
    Pandora možda ima neku specijalnu seriju od zlata ali po Evropi po njihovim šopovima prodaju niklovano, posrebreno i i tek po neki srebrni lančić
    Svakao su preskupi za to šta nude

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.