APR pokrenuo aplikaciju za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja

Agencija za privredne registre (APR) saopštila je da je korisnicima omogućen rad u aplikaciji za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2023. godinu.
APR pokrenuo aplikaciju za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja
Foto: Pixabay
Aplikaciji se pristupa posredstvom posebnog informacionog sistema, a na internet stranici APR ažurirane su informacije za sve vrste zahteva koji se mogu dostaviti u tom sistemu.
 
Ažurirana je i dokumentacija koja je propisana za svaku vrstu zahteva.
Objavljeno je i tehničko uputstvo za korišćenje aplikacije za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja, odnosno dokumentacije, uputstvo za potpisivanje zahteva kvalifikovanim elektronskim potpisom ili sertifikatom u klaudu i instrukcije za plaćanje naknade za javno objavljivanje finansijskih izveštaja.
 
Na sajtu su objavljene i informacije u vezi zakonskih rokova za dostavljanje izveštaja, naknade za obradu i objavljivanje izveštaja, obima finansijskog izveštaja i pravila njihove računsko-logičke kontrole, načina razvrstavanja pravnih lica i preduzetnika.
Agencija je u rad pustila i eksterni portal Ažuriranje Evidencije obveznika posredstvom koga obveznici mogu da dostave reklamacije, ukoliko podaci u toj evidenciji nisu ažurni.
 
Posredstvom tog portala se prijavljuju i odjavljuju preduzetnici koji vode dvojno knjigovodstvo i čiji se podaci vode u registrima i evidencijama APR ili kojima raspolaže APR.
 
Pre sastavljanja i dostavljanja zahteva obveznici treba da provere ažurnost podataka u Evidenciji obveznika, a preduzetnici koji su u 2023. godini počeli da vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva, treba da se prijave u tu evidenciju.

Teme

APR
  • ДР015

    01.02.2024 11:04
    Треба да се стиде
    Зашто тек сад. Месец дана је прошло од краја године и гле чуда све и да сте хтели да предате свој финансијски извештај за 2023. годину то није могло да се учини. Једноставно нема апликације. Својим индолентним понашањем АПР врши опструкцију пореских обвезника и скраћује време за достављање финасијских извештаја, па тако уместо рока и могућности од три месеца за предају, АПР то скрати на два месеца, јер је крајњи рок 31.03.2024. па није исто поготово за рачуноводствене агенције ако кренете са предајом од јануара или ако вам неко узурпира читав месец дана.
    Било би интересантно да АПР објасни зашто своју апликацију не припреме и активира одмах по почетку године.
    Како су кренули можда догодине апликацију пусте првог марта.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.