Ugalj lošeg kvaliteta i stare termoelektrane: Srbija postaje sve više zavisna od uvoza struje

Da je Srbiji neophodan uvoz nafte i gasa dobro je poznato, ali dostupni podaci ukazuju i na to da snabdevanje potrošača u našoj zemlji sve više zavisi i od električne energije kupljene u inostranstvu.
Ugalj lošeg kvaliteta i stare termoelektrane: Srbija postaje sve više zavisna od uvoza struje
Foto: 021.rs
Tako je Energetskim bilansom za tekuću godinu predviđen uvoz 5,5 miliona tona uglja, odnosno 10 odsto više od procenjenog uvoza u 2023, piše Danas.
 
Inače, procenjeni uvoz uglja u minuloj godini bio je 4,8 miliona tona, što je za 70 odsto više od uvoza u 2022. (2,8 miliona tona).
Procenjuje se da će bruto proizvodnja struje u ovoj godini biti u iznosu od 40.585 gigavat-sati. 
 
Planirano je da najviše struje bude proizvedeno u termoelektranama - 64 odsto, dok će hidroelektrane obezbediti 25,9 odsto.
Ukupno proizvedene količine struje u Srbiji ipak neće biti dovoljne za domaće potrebe pa se planira uvoz električne energije od 6.401 Gwh, odnosno za 19 odsto više u odnosu na procenjeni uvoz u 2023. godini.
 
Stručna javnost ističe da Energetski bilans predviđa uvoz prilično velikih količina struje i uglja što je alarmantan znak da je proizvodnja iz domaćih izvora sve manje sposobna da podmiri potrebe potrošača.
 
Ako se analiziraju podaci iz Energetskog bilansa za 2024, vidi se da će u tekućoj godini u odnosu na 2022. uvoz uglja biti veći za 85 odsto. Eksperti su stava da je to pokazatelj da sa domaćom proizvodnjom nešto nije u redu.
 
Razlog za tako nešto su nedovoljne količine uglja na našim kopovima kao i to da se otkrivka radi na pogrešnim mestima. Shodno tome, nužan je veći uvoz.
 
Očigledno je da je predviđeni uvoz struje za ovu godinu visok, a koliko će struje biti uvezeno u narednoj zimskoj sezoni zavisiće od toga da li će ona biti blaga kao aktuelna ili prošla ili pak ne. Inače, struja proizvedena u Srbiji dva puta je jeftinija od one koja se uveze.
 
Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor kaže za Danas da je sve veći uvoz uglja, iz koga se dobijaju najveće količine električne energije iz domaće proizvodnje, kao i struje u Srbiju nešto što se ne može smatrati iznenađenjem.
 
"Ako se zna da u Srbiji ima sve manje kvalitetnog uglja za proizvodnju struje i da su blokovi u termoelektranama uglavno zastareli potpuno je očekivano da se iz domaćih resursa ne dobija ni dovoljno uglja ni dovoljno električne energije. Takođe, gubici na distributivnoj mreži se ne smanjuju. Kada se sve to sagleda nameće se logičan zaključak zbog čega se povećava uvoz uglja i struje", objašnjava Kapor.
 
Prema njegovim rečima, Srbija definitivno postaje sve više zavisna od uvoza struje, a da bi se taj proces zauzdao potrebno je razvijati obnovljive izvore energije i povećati energetsku efikasnost.
Podaci iz Energetskog bilansa, između ostalog, pokazuju i da bi u ovoj godini uvoz gasa trebalo da se poveća za šest odsto.
 
Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže da se uvoz "plavog energenta" povećava zbog toga što se sve veći broj potrošača priključuje na distributivnu mrežu.
 
"Javno preduzeće 'Srbijagas' pod povoljnim uslovima omogućava uvođenje gasa za domaćinstva i malu privredu. Zbog toga ima sve više zainteresovanih za priključenje na gas i onda je nužno da se poveća i njegov uvoz. To je odlična stvar i kada je reč o zaštiti ekologije, jer oni koji koriste ugalj kao energent sada imaju priliku da ga zamene i koriste gas", smatra Vuletić.
 • Vatrogasac

  20.02.2024 18:33
  Pa šta
  Pa šta, imamo autoputeve i stadione. Ako ih malo dopravimo, i oni će proizvoditi struju.
 • Mićo

  20.02.2024 12:12
  Eto ga, i to su političari ispeli da unište.
 • Predlog

  20.02.2024 10:55
  Filteri
  @ I ja se
  Možda da pogledate kako izgleda termoelektrana u Valdhajmu, a posebno njena bliža i malo dalja okolina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta sa cenom struje i gasa?

Mada tokom prolazećeg zimskog perioda gotovo da nije bilo hladnijih dana, time ni velikog utroška struje, odnosno gasa, ovih dana mnogo se priča o ceni najvažnijih energenata.

FAO: Prvo poskupljenje hrane za sedam meseci

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je da su svetske cene hrane porasle u martu za 1,1 odsto, što je prvo poskupljenje hrane u proteklih sedam meseci.