Konkurs za novog direktora EPS-a bio još u avgustu, a još bez rezultata: Čekaju ga tri zadatka

Akcionarsko društvo Elektroprivreda Srbije raspisalo je u avgustu prošle godine konkurs za izbor novog generalnog direktora.
Konkurs za novog direktora EPS-a bio još u avgustu, a još bez rezultata: Čekaju ga tri zadatka
Foto: 021.rs
Konkurs je bio otvoren do 15. septembra 2023. do kada su zainteresovani kandidati mogli da šalju svoje biografije. U oglasu koji je objavljen bilo je navedeno da će generalni direktor u najbližoj saradnji sa Nadzornim odborom preuzeti vodeću ulogu u oblikovanju strateškog pravca, komercijalnog uspeha i budućeg rasta EPS-a.
 
Prošlo je više od pet meseci od roka za dostavljanje prijava kandidata, tako da se postavlja pitanje zašto toliko dugo traje izbor generalnog direktora, ali i šta će biti njegovi prvi zadaci.
Ekonomista Mihailo Gajić iz Libeka kaže za Euronews Srbija da će novog generalnog direktora sačekati rešavanje problema dugoročne prirode. 
 
"Glavna stvar je zapravo dugoročno upravljanje. Ništa kratkoročno nije trenutno toliko pogubno u smislu preduzeća da u roku od nekoliko meseci može da se taj problem reši, ovde su problemi dugoročne prirode", rekao je Gajić.
Tri zadatka novog direktora
 
Gajić navodi tri zadatka koji se postavljaju pred novog direktora, od kojih je prvi investiranje
 
Gajić kaže da bi EPS trebalo da se nalazi u velikom investicionom ciklusu da bi mogli da se zamene trenutni proizvodni kapaciteti, odnosno otpisivanje starih termoelektrana i otvaranje novih pogona za proizvodnju uglja da bi postojeće termoelektrane mogle da se snabdevaju bez problema. 
 
"Nažalost, malo novca se izdvaja za investiranje, a i to što se izdvoji se ne potroši. Prema izveštajima o poslovanju EPS-a, vidimo da oni retko kada prebace polovinu koju su namenili za investicije. Dakle, tu postoji dosta problema u okviru samog funkcionisanja EPS-a kada ne može da potroši čak i taj novac koji je izdvojio, a koji često dolazi iz kredita inostranih banaka, nego stoji na računu i čeka neko bolje vreme. Mislim da je to prva stvar koju treba raditi", rekao je Gajić. 
 
Druga stvar je, dodaje on, pitanje tehnologije, a ti projekti već su u toku i treba ih zapravo samo finalizovati, kao što su postrojenja za odsumporavanje gasova na termoelektrama kako bi se one napokon dovele, barem po ispuštanju sumpordioksida, u neke evropske normalne okvire. 
 
"Treći korak je prelazak na nove obnovljive izvore energije i povećanje učešća u ukupnom energetskom miksu kada pričamo o proizvodnji struje. To ne znači preko noći zatvaranje termoelektrana, nego zapravo nastavak projekta izgradnje Bistrice 3 za početak, nastavak već najavljenih projekata pravljenja vetro i solarnih elektrana koje su bile i najavljene još pre dve godine, ti projekti idu prilično sporo, i možda dalje razvijanje projektne dokumentacije za reverzibilnu hidroelektranu Đerdap 3", naveo je Gajić. 
 
On kaže da bi sve to omogućilo balansiranje sistema i veće uključivanje solara i energije vetra u energetski miks. 
 
Prema njegovim rečima, sve su to srednjoročne i dugoročne stvari. 
 
"Na nekima se već radi, ali treba nastaviti zapravo sa tim započetnim projektima. Ništa od ovoga nije nešto što se potpuno novo pojavljuje kao problem. To su zapravo stvari koje već poslednjih desetak godina stižu na red da se rešavaju, pa se ili ne rešavaju ili na tome radimo nedovoljno kvalitetno", kaže Gajić. 
 
Zašto toliko dugo traje izbor direktora
 
Prema ranijim navodima u medijima, agencija "Boyden Western Balkan" je uradila selekciju za uži izbor kandidata za generalnog direktora EPS-a. Takođe su mediji navodili da je od blizu 40 kandidata koji su se prijavili u uži izbor ušlo sedam kandidata, među kojima je i aktuelni prvi čovek EPS-a Dušan Živković. 
 
Zlatko Minić iz Transpentnosti Srbija kaže za Euronews Srbija da je činjenica da je već prošlo skoro šest meseci od roka za podnošenje kandidatura, a da se i dalje ništa ne dešava. 
 
"Na pitanje zašto postupak izbora direktora EPS-a traje tako dugo, najpre bi verovatno odgovor mogli da daju organi EPS-a ili bar oni organi koji taj postupak sprovode", rekao je Minić. 
 
On je podsetio da je od 2013. godine, kada je poslednji put direktor EPS-a izabran na konkursu, bilo nekoliko raspisanih konkursa koji se nikada nisu završavali. 
 
"Nije bilo nikakve odluke nakon raspisivanja konkursa, već bi se raspisao novi. Možda bismo u ovom slučaju mogli da budemo zadovoljni ako se konkurs uopšte okonča, a ne samo da postavljamo pitanje rokova", kaže Minić i dodaje da se ušlo u jednu specifičnu proceduru izbora direktora. 
"Prvo smo videli da je EPS angažovao spoljnu pomoć za sprovođenje dela postupka. Mi smo se obraćali Skupštini akcionara EPS-a, oličenoj u resornoj ministarki, pozivajući da se javno objave kakvi su uopšte kriterijumi za izbor direktora. Obraćali smo se i EPS-u, ali jedino što smo uspeli da saznamo jeste da je angažovana firma koja sprovodi deo konkursa i od tada ništa", rekao je Minić. 
 
On dodaje da bi bilo dobro da se bar na kraju tog postupka, odnosno kada se objavi ko je izabran, sazna koji su kriterijumi korišćeni prilikom izbora i kakvi su bili programi, ako se to uopšte bodovalo i tražilo od kandidata, kao i na osnovu kojih kriterijuma su rangirani. 
 
"Bilo bi dobro da saznamo i da li je onaj ko je konačno izabrao između tih rangiranih kandidata iz užeg izbora, imao mogućnost arbitrarnog izbora bez obzira na bodovanje ili je izabrao najbolje bodovanog kandidata", zaključio je Minić. 

Teme

EPS
 • Mimi

  26.02.2024 06:13
  Sigurni glasovi Beograd,Novi Sad pa onda…
 • Pele

  25.02.2024 23:26
  Čekaju šta će seka da kaže.
 • Čekaju

  25.02.2024 19:22
  .. ‘specijalnog savetnika’, zaposlenog u EPS bez dana radnog staža, da se vrati iz egzila u koji je pobegao, ne vrativši se iz jednosatne šetnje dok je bio u kućnom pritvoru..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta sa cenom struje i gasa?

Mada tokom prolazećeg zimskog perioda gotovo da nije bilo hladnijih dana, time ni velikog utroška struje, odnosno gasa, ovih dana mnogo se priča o ceni najvažnijih energenata.

FAO: Prvo poskupljenje hrane za sedam meseci

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je da su svetske cene hrane porasle u martu za 1,1 odsto, što je prvo poskupljenje hrane u proteklih sedam meseci.